x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Parada vaporaşelor, la sărbătoarea tronsonului timişorean al Canalului Bega

Parada vaporaşelor, la sărbătoarea tronsonului timişorean al Canalului Bega

28 Aug 2018   •   13:03
Parada vaporaşelor, la sărbătoarea tronsonului timişorean al Canalului Bega

Tronsonul timişorean al Canalului Bega va fi sărbătorit în perioada 7 - 9 septembrie prin festivalul "Bega Bulevard", care cuprinde în acest an diverse evenimente organizate de municipalitate, noutatea fiind parada celor şapte vaporetto. 

Evenimentul este inclus pe agenda Capitalei Culturale Europene 2021. 

"Încă de la prima ediţie, festivalul "Bega Bulevard" a dorit să atragă atenţia timişorenilor asupra importanţei Canalului Bega pentru oraş, dar şi asupra posibilităţilor de recreere, de agrement, sport sau divertisment pe care acesta le oferă. Festivalul a fost gândit astfel încât să pună în evidenţă Bega din toate punctele de vedere, respectiv estetic, urbanistic, ecologic şi va concentra pe parcursul celor trei zile activităţi culturale şi de divertisment", a declarat presei, marţi, primarul Nicolae Robu. 

Manifestările se vor desfăşura între podurile ''Mihai Viteazul'' (fost ''Mitropolit Andrei Şaguna'') şi Podul ''Maria'' (fost ''Traian''), unde vor avea loc concerte, spectacole şi demonstraţii pe apă, toate având rolul de a atrage atenţia asupra importanţei Canalului Bega, a posibilităţilor de recreere, agrement, sport sau divertisment pe care acesta le oferă. 

Potrivit edilului, noutăţile celei de-a XI-a ediţii a festivalului le oferă Parcul Alpinet, recent reabilitat, ale cărui puncte de atracţie sunt zona japoneză, pârâul "alpin" artificial sau aleea consulară, dar şi parada ambarcaţiunilor care va aduce la start atât sportul de performanţă timişorean, cât şi transportul public pe apă cu ajutorul vaporetto. 

De asemenea, vor avea loc pe faleze activităţi pentru copii, atelierele creative organizate special în acest scop, demonstraţii ale voluntarilor Salvo, plimbări pe Bega cu bărcile pneumatice, jocuri cu artificii, show 3D de proiecţii pe apă. 

Unul dintre cele mai aşteptate momente este "Cursa răţuştelor", iar suma adunată din vânzarea celor cinci mii de răţuşte va fi destinată, în acest an, sprijinirii artiştilor locali, prin crearea a două spaţii culturale. 

Istoria Canalului Bega începe în anul 1728, când contele Claudius Mercy a dispus săparea unui canal care să contribuie la asanarea terenurilor inundabile din jurul Timişoarei, moment în care a început canalizarea râului Bega (Begheului) în amonte de Timişoara, până la Făget. Patru ani mai târziu, în 1732, pe noul canal circula primul vapor, până la Pancevo (Serbia). AGERPRES

×
Subiecte în articol: parada vaporaşelor