x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Percheziţii la UMF Iaşi; sunt vizate înmatriculările studenţilor străini

Percheziţii la UMF Iaşi; sunt vizate înmatriculările studenţilor străini

15 Mar 2016   •   12:43
Percheziţii la UMF Iaşi; sunt vizate înmatriculările studenţilor străini

Procurorii DNA fac, marţi dimineaţă, percheziţii la sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi, surse din rândul anchetatorilor spunând că ar fi vizate înmatriculările studenţilor străini.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în anul 2015.

Marţi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt făcute percheziţii la cinci adrese din municipiile Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara, din care patru la sediile unor instituţii publice.

Surse din rândul anchetatorilor spun că printre instituţiile publice unde se fac percheziţii este şi cel al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa“ din Iaşi.

Potrivit surselor citate, în urma percheziţiilor vor fi ridicate mai multe documente, dar nu vor fi duse şi persoane la audieri.

Surse judiciare au declarat că percheziţii au loc şi la sediile UMF din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, de unde sunt ridicate de asemenea documente.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei. 

Scandalul privind înmatriculările studenţilor străini la UMF Iaşi a început în toamna anului trecut. Atunci, conducerea universităţii a recunoscut că au apărut probleme privind dosarele de înmatriculare ale studenţilor străini.

Scandalul a apărut după ce numele câtorva zeci de studenţi marocani care figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.

Astfel, toate cele 951 de dosare depuse la locurile cu taxă în valută la liniile de studiu în română, engleză şi franceză au fost reevaluate.

În urma acestei situaţii, rectorul de atunci al UMF Iaşi, Dragoş Pieptu, a anunţat că demisionează de la conducerea instituţiei de învăţământ superior. De asemenea, conducerea UMF Iaşi a declanşat o anchetă internă, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate.

După compararea listelor de studenţi obţinute după reevaluare cu cele iniţiale s-a stabilit că în cazul a 18 studenţi punctajele au fost iniţial modificate, astfel că aceştia s-au regăsit şi pe listele finale cu studenţii admişi. Pentru 38 de studenţi care au fost înmatriculaţi după măriri nejustificate ale punctajelor şi care au reuşit să se înmatriculeze înainte să fie sistat procesul de admitere conducerea UMF Iaşi a deschis procese civile în contencios administrativ.

Ministrul Educaţiei de la acea vreme, Sorin Cîmpeanu, declara că ancheta internă a UMF Iaşi şi cea a Corpului de Control al ministrului arată că în spatele modificării punctajelor studenţilor străini s-ar afla personalul administrativ.

Şi atunci procurorii DNA au făcut percheziţii la sediul UMF Iaşi, de unde au ridicat mai multe documente.

Sursa: news.ro

×