x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar

Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar

19 Iun 2022   •   10:06
Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar

Primul referendum organizat în România pentru demiterea unui primar se desfășoară, duminică, în comuna Dumbrăvița din județul Brașov.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, începând cu ora 7:00, cele trei birouri electorale ale secțiilor de votare din comuna Dumbrăvița, județul Brașov, au fost deschise pentru desfășurarea referendumului local în vederea consultării cetățenilor cu privire la demiterea primarului comunei.

Alegătorii își pot exercita dreptul de vot între orele 07:00 – 23:00.

Demersul a fost inițiat de reprezentanții opoziției. Conform legii, validarea referendumului se face doar dacă la urne se prezintă cel puțin 30% dintre locuitorii cu drept de vot. În comuna Dumbrăvița sunt aproximativ 4.000 de persoane cu drept de vot.

Referendumul a fost iniţiat de USR pentru demiterea primarului comunei Dumbrăviţa, liberalul Zachiu Popa.
"Va fi o premieră, acesta fiind primul referendum de acest gen din România. Comuna noastră devine, astfel, un exemplu naţional! Cetăţenii comunei şi-au exercitat dreptul legal, democratic, de a declanşa organizarea unui referendum local. Iar pe 19 iunie îşi vor exercita dreptul de a demite un primar de care nu mai sunt mulţumiţi şi care nu le mai reprezintă interesele", a transmis USR Dumbrăviţa.

Buletinul de vot conţine o singură întrebare "Sunteţi de acord cu demiterea domnului Popa Zachiu, primarul comunei Dumbrăviţa, judeţul Braşov?" Alegătorii trebuie să pună ştampila în interiorul unuia dintre cele două pătrate cuprinzând afirmaţia/negaţia.

USR Dumbrăviţa a depus în noiembrie 2021, la Instituţia Prefectului Braşov, 1.100 de semnături pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului liberal Popa Zachiu.

"De prea mult timp, comuna Dumbrăviţa este lăsată la voia întâmplării. Nu avem drumuri, nu avem canalizare, serviciile publice sunt aproape inexistente, nu avem creşă, nu avem un parc sau locuri de joacă decente, condiţiile din grădiniţe şi şcoli sunt deplorabile. Actualul primar, aflat de 16 ani în vârful administraţiei locale, la al cincilea mandat, a arătat deja de ce este în stare şi cât de mult îi pasă de comună. Avem modele de succes pe care le putem prelua, comune administrate cu competenţă", au susţinut consilierii USR Dumbrăviţa.

USR a depus o plângere la DNA, în februarie 2022, împotriva edilului şi a secretarului comunei, Costel Micu, pentru blocarea organizării referendumului.

Primarul a cerut instanţei de contencios administrativ suspendarea ordinului de prefect privind constituirea comisiei de organizare a referendumului. Pe 24 mai, Tribunalul Braşov a respins definitiv cererea edilului. 

 

×
Subiecte în articol: primar referendum dumbraviţa