În acest moment, problema poate fi rezolvată cu detașări de la un spital la altul. Există însă riscul unui blocaj. Un medic din Argeș are o soluție ce poate părea șocantă, dar care ar evita o situație fără ieșire în sistemul medical. El spune că personalul confirmat cu SARS-CoV-2 ar putea mă meargă în continuare la muncă să lucreze pe secții COVID. Din fericire, la mulți bolnavi, simptomele sunt asemănătoare cu ale unui guturai.
La Spitalul de Pediatrie Pitești sunt internați 65 de copii cu coronavirus. Este pentru prima dată, de la începutul pandemiei, când atât de mulți pacienți cu SARS CoV-2 au nevoie de spitalizare. Managerul a fost nevoit să extindă numărul de paturi, ca să creeze locuri disponibile pentru micuți și însoțitorii lor. Au apărut, din nou, îmbolnăviri în rândul angajaților și a fost nevoie de o măsură de completare a personalului necesar.
„Cu personalul stăm prost, pentru că și ei se infectează. Avem pe fiecare secție câţiva pozitivi. Este vorba de un medic de la Secția Pediatrie, în rest, majoritatea dintre cei infectaţi sunt asistente și personal TESA. Cu copiii este problemă, în primul rând. Am mărit capacitatea și am amenajat încă un etaj pentru COVID. Cu personalul ne ajută spitalele din jur, cu câteva detaşări”, explică managerul Tudor Ionescu.
Activitatea se poate bloca oricând
Şi la Spitalul Municipal Câmpulung au fost depistaţi cu coronavirus mai mulţi angajaţi. Spre deosebire de Spitalul de Pediatrie, în acest moment nu sunt internaţi mulţi pacienţi infectaţi, dar situația se poate schimba de la o zi la alta.
Medicul Andrei Aron, consilier pe probleme de sănătate al primarului municipiului Câmpulung şi fost manager al Spitalului Câmpulung, crede că este doar o chestiune de timp până când activitatea va avea de suferit din cauza personalului insuficient. „Pot să vă spun că momentan nu este blocată activitatea. Au intrat câţiva angajați în izolare. Sunt şi contacți, și pozitivi. Depinde cât de mulți se vor pozitiva. Dacă vor fi mulți, se va bloca activitatea, ca de altfel pentru tot”, spune medicul Andrei Aron. Acesta crede că soluţia ar fi să lucreze şi cei infectați. „Da, există riscul să blocheze activitatea. Cred că soluţia ar fi ca angajații infectaţi cu forme uşoare să lucreze. Sunt mulți care nu au forme severe și pot îngriji pacienții internați cu COVID”, spune Andrei Aron.
La „Judeţean” se face schimb de ture pentru înlocuirea celor bolnavi
Cel mai mare spital din judeţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, are și cele mai puține cazuri: 3 infectări la Secția Hemodializă și 6 la Unitatea de Primiri Urgențe. Conducerea spitalului spune că, deocamdată, nu au fost cazuri în care să adopte soluţii majore. „Cei mai mulți dintre angajați sunt vaccinați. De asemenea, cu toții respectă cu strictețe măsurile de protecție. În secțiile unde sunt înregistrate cazuri de COVID, din fericire nu multe și nu forme grave care să necesite spitalizare, personalul infectat rămâne în izolare, fiind înlocuit de colegi, adică se face schimb de ture. Cel puțin în acest moment, la nivelul SJUP, nu se pune problema unui eventual blocaj al activității și sperăm să nu fie cazul”, a precizat Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al SJU Piteşti.
Citește și Explozie de infectări: număr aproape dublu față de vârful valului 4