x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Explozie de infectări: număr aproape dublu față de vârful valului 4

Explozie de infectări: număr aproape dublu față de vârful valului 4

de Monica Cosac    |    27 Ian 2022   •   08:15
Explozie de infectări: număr aproape dublu față de vârful valului 4
Sursa foto: Agerpres

Peste 34.000 de cazuri noi cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate ieri – aproape dublu față de recordul de infectări din valul patru (18.863) și cu 14.570 mai multe decât în ziua anterioară (19.685) – ca urmare a deblocării testării pentru COVID-19. Și numărul deceselor a crescut vertiginos comparativ zilele anterioare, iar printre cei răpuși de boală se numără și un bebeluș cu vârsta de trei luni.

Peste 130 de focare de COVID-19 sunt, în prezent, în unitățile sanitare din România, potrivit ministrului Sănătății, care ia în calcul o posibilă testare obligatorie a personalului din spitale la intrarea în tură.

Demararea testării gratuite prin cele 3.800 de cabinete ale medicilor de familie, la nivel național, și organizarea celor 28 de centre de testare din Capitală s-a văzut imediat în numărul de cazuri noi raportate de autorități.

Astfel, ieri s-au înregistrat 34.255 de noi infecții cu virusul SARS-CoV-2, cu 74,02% mai multe decât în ziua anterioară (19.685). După cum se poate observa din datele transmise de autorități, creșterea numărului de cazuri noi este direct proporțională cu creșterea numărului de teste efectuate: 108.937 de teste, cu 75,53% mai multe față de ziua precedentă.

„Sunt deja 3.800 de medici de familie care au intrat în acest sistem (de testare gratuită – n.r.). Ieri (marți – n.r.) a fost prima zi în care au început să testeze. Din cauza asta a crescut şi numărul de teste la peste 100.000. Ne-am confruntat în weekend cu problema testării, pentru că medicii de familie în acest weekend prelungit nu au lucrat şi am căutat soluţii la nivelul municipiului Bucureşti prin deschiderea a 28 de centre care să testeze, alături de Staţia de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, pacienţii simptomatici pe baza unei programări”, a explicat ministrul Alexandru Rafila, ieri, într-o conferinţă de presă. Potrivit acestuia, procedura de testare în ambulatoriile de specialitate ar putea fi extinsă la nivelul întregii ţări, chiar din această săptămână.

Și numărul celor care și-au pierdut viața din cauza COVID-19 s-a dublat de pe o zi pe alta, însă rămâne mult sub valorile înregistrate în vârful valului 4. Ieri, au fost raportate 94 de decese, printre care și un sugar de numai 3 luni, mai mult decât dublu față de ziua anterioară (44). În valul 4, când varianta Delta a coronavirusului era cea dominantă, cel mai mare număr zilnic de decese a fost raportat pe 2 noiembrie 2021, când au fost anunțate 591 de decese, dintre care 5 anterioare.

Focare în spitale, internări sistate

Mai multe spitale din București și din țară se confruntă cu un număr mare de infectări, atât în rândul pacienților, cât și în rândul personalului medical. Practic, unii dintre pacienții care se internează cu alt diagnostic se infectează cu SARS-CoV-2 chiar în spital, iar infectarea unui număr mare de cadre medicale ar putea duce la blocarea asistenței medicale pentru diferite categorii de bolnavi. Astfel că autoritățile caută acum o soluţie pentru testarea sistematică a întregului personal medical la intrarea la serviciu, a anunțat Rafila.

Nu mai puțin de 131 de focare de COVID-19 există în acest moment în spitale și în alte unități din sectorul sanitar (servicii de ambulanță, centre de dializă, direcții de sănătate publică), înregistrându-se 1.448 de cazuri de infectare în rândul personalului medical și al pacienților internați inițial cu alte afecțiuni, conform Ministerului Sănătății.

×
Subiecte în articol: Covid-19