Avem așa: pe 27.02 -, 32,5 tone, pe 28.02 - 48 de tone, pe 29.02. – 40 de tone de păcură, pe 1 martie, când a fost incidentul – 40 de tone (...) și a doua zi, după poluare și toate semnalele cetățenilor și ONG-urilor nu s-au liniștit și în data de 2 martie au ars 61 de tone, mai mult decât cu o zi înainte, o inconștiență crasă. Dacă domnul ministru al Economiei mai rămâne ministru este o pată pe întregul Guvern. Dacă domnul ministru al Mediului mai rămâne ministru după faptul că îi minte pe cetățeni este o pată pe obrazul întregului Guvern. Și pe data de 3 martie mai puțin, 21 de tone. Total – 260,4 tone”, a declarat, recent, Firea la Antena 3.
Garda de Mediu a amendat CET Grozăvești cu 100.000 de lei pentru că nu au anunțat că folosesc pacură. Autoritățiile au precizat că cei de la CET Grozăvești nu au respectat anumite condiții din autorizația de mediu. S-au ars 261 de tone de păcură în câteva zile, sub 7% (cantitate pe care aveau voie sa o folosească), dar au omis să notifice APM București.
Această amendă confirmă acuzațiile Gabrielei Firea privind poluarea din Capitală.
„În primă fază, Ministerul Economiei a ieșit prin reprezentanți și Elcen și a spus că nu au ars păcură, au ars doar gaze. Ministrul Economiei, în cadrul Comisiei parlamentare, a fost nevoit să recunoască faptul că a ars și păcură, dar a spus că, pe medie, folosind acest truc, media, că nu a fost foarte mult. (...) Începând cu 27 februarie, a fost introdusă păcura în cazanul nr. 2 de la Grozăvești. Ulterior, până pe 3 martie, au funcționat cu cazanul nr. 1 pe gaze și cu nr. 2 pe regim mixt, adică și păcură. Consumul total a fost de 260 de tone.
În urmă cu o săptămână, respectiv pe 2 martie, Bucureștiul a fost învăluit într-un nor gros de poluare. Toate stațiile pe care le deține Ministerul Mediului au înregistrat atunci depășiri ale nivelului maxim admis de poluare.