x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Se circulă din nou pe tronsonul de autostradă dintre Cunța și Săliște

Se circulă din nou pe tronsonul de autostradă dintre Cunța și Săliște

10 Oct 2016   •   14:03
Se circulă din nou pe tronsonul de autostradă dintre Cunța și Săliște
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Redeschiderea circulaţiei rutiere pe A1, pe o porţiune de 22 de kilometri, între Sălişte (judeţul Sibiu) şi Cunţa (judeţul Alba), va însemna în primul rând mai puţine accidente rutiere pe DN 1, care este paralel cu această bucată de autostradă şi pe care, în ultimul an, s-au înregistrat un număr foarte mare de accidente mortale, a precizat luni, pentru AGERPRES, Tiberiu Ivancea, inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Sibiu.

Circulaţia pe tronsonul Orăştie-Sibiu al Autostrăzii A1 se deschide luni, la ora 14,00.

"Deschiderea tronsonului de autostradă va reduce semnificativ numărul de accidente grave, cu morţi, răniţi grav", a declarat şeful IPJ Sibiu.

Tiberiu Ivancea susţine că pe DN1, accidentele se întâmplă mai ales pentru că şoferii intră pe contrasens, în timp ce pe autostradă nu se poate pătrunde pe contrasens.

În ultimul an, în perioada în care autostrada A1 a fost închisă pentru reparaţii, între Sălişte şi Cunţa, din cauza vitezei şi a pătrunderilor pe contrasens, pe DN 1 au avut loc, pe această porţiune, 41 de accidente rutiere soldate cu 10 morţi, 29 răniţi grav, 58 răniţi uşor.

Comparativ, în urmă cu doi ani, pe aceeaşi porţiune de pe DN1, în judeţul Sibiu, când s-a putut circula pe A1, numărul accidentelor rutiere a fost de cinci ori mai mic, înregistrându-se de patru ori mai puţini morţi.

"Comparativ, în perioada 7 septembrie 2014 - 7 septembrie 2015, pe acel tronson, s-au produs 8 accidente rutiere soldate cu 2 morţi, 5 răniţi grav, 6 răniţi uşor, faţă de data închiderii circulaţiei pe acel tronson, până pe 9 octombrie 2016, când aici au avut loc 41 de accidente rutiere soldate cu 10 morţi, 29 răniţi grav, 58 răniţi uşor", a declarat pentru AGERPRES Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu.

Prefectul judeţului Sibiu, Cristian Roman, speră ca şoferii să circule în condiţii de siguranţă de la Sibiu până la Orăştie, nu doar pe porţiunea Sălişte - Cunţa.

Anunţată de autorităţi duminică, deschiderea A1 între Sălişte şi Cunţa va avea loc luni, după ce se finalizează inspecţia lucrărilor.

Circulaţia pe autostrada A1 Orăştie - Sibiu, între nodurile rutiere Sălişte (judeţul Sibiu) şi Cunţa (judeţul Alba) (km 270+020 - km 292+455), se redeschide după un an de zile, timp în care constructorii au reuşit să remedieze degradările constatate la kilometrul 275+650 metri, unde s-a crăpat asfaltul, fiind nevoie de demolarea efectivă a autostrăzii.

La începutul lunii septembrie 2015, Compania Naţională de Administrare a Drumurilor Naţionale din România (CNADNR) a anunţat închiderea circulaţiei rutiere pe Autostrada A1 Orăştie - Sibiu la 10 luni de la inaugurarea acesteia, între Nod rutier Sălişte (km 270+020) - Nod rutier Cunţa (km 292+455), din cauza problemelor apărute la la km 275+650 al autostrăzii.

Proiectul Autostrăzii Orăştie - Sibiu, ca parte a Reţelei de Transport Trans-Europene (TEN-T CORE), prevede construirea a 82,07 kilometri de autostradă care leagă cele două oraşe. Comisia Europeană a decis, în septembrie 2011, finanţarea acestui proiect cu 510 milioane de euro din Fondul de Coeziune.

Autostrada a fost împărţită în 4 loturi. Loturile 1 şi 2, având lungimea de circa 44 kilometri, au fost deschise traficului în 2013, iar loturile 3 şi 4 - în 2014. În ceea ce priveşte Lotul 3 (Sălişte - Cunţa), de aproximativ 22 de kilometri, acesta face obiectul unei anchete penale după ce pe o porţiune din zona viaductului Aciliu au apărut fisuri adânci, care au pus în pericol siguranţa traficului rutier.

După ce se va redeschide circulaţia pe A1, între Sălişte şi Cunţa, CNADNR a anunţat deja că va monitoriza din punct de vedere geotehnic şi structural zonele cuprinse pe lotul 3 al autostrăzii. AGERPRES

×