x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Vaporașele din Timișoara vor putea circula din vara lui 2018

Vaporașele din Timișoara vor putea circula din vara lui 2018

21 Dec 2017   •   15:15
Vaporașele din Timișoara vor putea circula din vara lui 2018
Sursa foto: Foto: pressalert.ro

Timişorenii şi turiştii care vor dori să se plimbe cu vaporaşele pe Bega în municipiu vor putea face din luna iulie 2018, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al Apelor Banat, Titu Bojin. 

''La şedinţa de miercuri, de la Bucureşti, a Consiliului de conducere al Apelor Române s-a aprobat introducerea în statutul nostru de funcţionare, pe lângă activităţile pe care le avem, şi preluarea activităţii de administraţie a navigaţiei Canalului Bega. Suntem singura zonă din ţară cu un râu interior pe care pot circula vaporaşe. La noi va fi şi Autoritatea de Navigaţie pe Bega'', a afirmat directorul executiv al Apelor Banat, Titu Bojin, în conferinţa de presă de joi. 

Primarul Nicolae Robu anunţase în urmă cu o săptămână că printr-o ordonanţă de urgenţă se poate crea Administraţia Căii Navigabile Canal Bega, demersurile ulterioare fiind rezolvate, întrucât regulamentul este deja făcut de oficialii timişoreni. 

''Vom porni şi vaporaşele, am primit aprobarea de amânare pentru 2018. Ni s-a prelungit contractul pe proiectul 'Malurile Canalului Bega'' cu şase luni. (...)'', anunţa primarul Nicolae Robu săptămâna trecută. 

Potrivit acestuia, consilierii locali au votat transferul spre Ministerul Apelor şi Pădurilor pentru administrare nemijlocită de către Apele Banat a tronsonului timişorean al râului Bega, care era în proprietatea municipiului Timişoara. În acest fel, Apele Banat au devenit administrator unic al râului Bega, de la izvoare până la frontiera cu Serbia. 

Achiziţionarea vaporetelor de către municipalitate este parte componentă a unui proiect european în valoare de 6 milioane de euro - ''Amenajarea malurilor Canalului Bega pe tronsonul timişorean''. În cadrul proiectului, municipalitatea s-a angajat să cumpere şapte vaporete cu bani din bugetul local, lucru executat în urmă cu un an. 

Edilul era decis să informeze Comisia Europeană despre faptul că municipalitatea şi-a îndeplinit toţi parametrii contractului european, dar lucrurile s-au blocat la guvern, existând riscul pierderii celor 6 milioane de euro. 

De mai bine de un an, de când au fost cumpărate vaporaşele în scop de agrement, dar şi ca alternativă nepoluantă la transportul în comun, acestea stau în dana Portului Timişoara. 

Şefului Căpităniei Portului Timişoara, dr. Alexandru Bărboi, declara pentru AGERPRES că din punctul său de vedere vaporetele au voie să fie scoase pe Bega, pentru că ''au toate actele la zi, documentaţia tehnică, toate avizele, avizul pentru operator de transport pasageri, cum are RATT (regia de transport în comun)''. 

×
Subiecte în articol: vaporase bega timisoara vaporetto