x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 14 milioane de euro de la Guvern pentru un sponsor al PDL

14 milioane de euro de la Guvern pentru un sponsor al PDL

de Adriana Duţulescu    |    28 Dec 2010   •   20:16
14 milioane de euro de la Guvern pentru un sponsor al PDL
Sursa foto: /Mediafax

144037-3623981-mediafax-foto-mircea-rosca.jpgGuvernul a alocat ieri doar 2 mi­lioane de lei pentru oraşul Ocna Mureş, care se confruntă cu grave alunecări de teren, deşi autorităţile din Alba au solicitat cel puţin 13 mi­lioane de lei, numai 6,6 milioane de lei fiind necesari pentru umplerea craterului format în urma surpărilor de pământ.

În schimb, Cabinetul a fost extrem de generos, pe final de an, cu sponsorii PDL, având în vedere că tot ieri a găsit în Fondul de rezervă al bugetului 35 milioane de euro pentru lu­cră­rile la Stadionul „Lia Manoliu” din Bucureşti, dar mai ales 14 mili­oa­ne de euro pentru Stadionul „Ion Moi­na” din Cluj-Napoca, o promisiu­ne electorală a fostului primar Emil Boc, stadion realizat de sponsorul PDL, omul de afaceri Ioan Timofte.

Anunţul alocării celor 49 mi­lioane de euro a fost făcut de mi­nistrul Elena Udrea, care a explicat că Guvernul „şi-a asumat un obiectiv, acela de a contribui la construirea unor stadioane la standarde internaţionale care să permită organizarea de competiţii la nivel internaţional şi în România”. Un astfel de stadion este „Lia Manoliu”, pentru care Guvernul a alocat 35 mi­lioane de euro, respectiv 145 milioane de lei, reprezentând o parte din contribuţia finală a Guvernului, care va fi de aproximativ 50% din valoarea acestui stadion. Intenţionăm să fina­lizăm lucrările la Stadionul «Lia Manoliu», aşa încât să poată organiza în 2012 finala UEFA League”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, la finalul şedinţei de guvern.

Udrea a arătat că stadionul din Cluj-Napoca este o prioritate, pentru că „şi aici standardul la care se construieşte permite organizarea unor competiţii UEFA şi FIEFA, astfel că la nivel naţional vor fi minimum aceste două stadioane cu care România poate intra în competiţie, pentru a găzdui astfel de evenimente sportive de nivel naţional”.

Consiliul Judeţean Cluj a început în vara anului 2009 construirea unui nou stadion municipal la Cluj-Na­poca, pe locul fostei arene „Ion Moina”, viitorul stadion urmând să aibă o capacitate de 30.500 de locuri şi să respecte standardele FIFA şi UEFA. Lucrările la stadion vor fi finalizate în vara anului 2011 şi sunt executate de unul dintre principalii sponsori de campanie ai PDL,  Transilvania Construcţii SA, răsfăţata Primăriei Cluj-Napoca. Firma afa­ceristului Ioan Timofte a cotizat oficial la campania PDL din 2008 cu 435.000 de lei. I-a recuperat ulterior din contracte de 665.000 de euro, în urma mai multor negocieri fără anunţ de participare, de la Spitalul Clinic de Urgenţă, Institutul Oncologic şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj, dar şi din proiectul stadionului din Cluj-Napoca.

Lucrările la noul stadion al Universităţii Cluj au început în iulie 2009 şi nu au stagnat nici un moment, deoarece autorităţile locale şi judeţene sunt implicate total, ele fiind de fapt iniţiatoarele proiectului. Arena va avea o capacitate 30.000 de locuri, pistă de atletism, parcaje, reţele şi racorduri utilităţi, dar şi un turn de 25 de etaje unde vor fi amenajate birourile, însă şi alte spaţii destinate clubului. Întreaga afacere va costa Primăria Cluj-Na­poca şi Consiliul Judeţean Cluj apro­ximativ 28 de milioane de euro.

 
Stadionul – pariul lui Boc pentru alegeri
După mai mulţi ani de tergiversări, în care, pe fondul disputelor politice dintre PSD şi PDL, nu s-a mişcat o cărămidă la Stadionul „Ion Moina”, în primăvara anului 2008, primarul Clujului, Emil Boc, a reluat proiectul. Însă aşa cum a dezvăluit o anchetă a Jurnalului Naţional, costurile lucrării ar fi urmat să crească de la 5 la 30 de milioane de euro şi apoi la 70 de milioane de euro. Nici această lucrare nu a fost măcar începută. În sfârşit, în vara anului 2008, apropiindu-se alegerile parlamentare, edilii Clujului şi-au adus aminte că au o promisiune de îndeplinit în faţa electoratului şi au reluat proiectul. La 21 iulie 2008, primarul Emil Boc a anunţat intenţia de a demara un proiect pentru realizarea stadionului şi a unei săli polivalente mo­derne.

„Totul este absolut legal, suntem doi jurişti care au studiat situaţia şi nu venim în faţa dumneavoastră cu iluzii”, a spus Emil Boc. Costurile totale estimate pentru construirea stadionului, a turnului de lângă acesta şi a sălii polivalente se ridică la 70 de milioane de euro, iar termenul de finalizare a lucrărilor este finele anului 2010. „O să câştigăm alegerile în toamnă, dar nu mă bazez exclusiv pe banii naţionali. Putem construi aceste obiective şi cu finanţare locală”, a declarat Emil Boc la vremea respectivă.

×
Subiecte în articol: observator