x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 166 de ani de la BĂTĂLIA de pe Dealul Spirii. 274 de pompieri, ofițeri și subofițeri au fost avansați în grad de Ziua Pompierilor din Romania

166 de ani de la BĂTĂLIA de pe Dealul Spirii. 274 de pompieri, ofițeri și subofițeri au fost avansați în grad de Ziua Pompierilor din Romania

de Mihaela Stănescu    |    13 Sep 2014   •   15:33
166 de ani de la BĂTĂLIA de pe Dealul Spirii. 274 de pompieri, ofițeri și subofițeri au fost avansați în grad de Ziua Pompierilor din Romania
Primarul General, Sorin Oprescu, a participat astăzi la ceremonia organizată pentru a sărbători „Ziua Pompierilor din România”, alături de Prim-Ministrul Victor Ponta, Secretarul de Stat Raed Arafat şi Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.

Anual, pe data de 13 septembrie, eroii care se luptă cu focul pentru a salva viețile omenești. „Respect! Este primul gând care îmi vine în minte când vorbim despre pompieri. Sunt onorat să mă aflu astăzi aici, alături de dumneavoastră, sărbătorind împreună eroismul pompierilor români. Aceşti oameni sunt eroi de meserie. Cum spunea cineva, ceea ce pentru noi este un act de eroism, pentru ei reprezintă munca de zi cu zi. Aceşti oameni se luptă cu flăcările nu pentru a apărea pe primele pagini ale ziarelor, nu pentru admiraţie sau glorie, şi, de multe ori, nici pentru recunoştinţă. Pentru ei noţiunea de curaj nu înseamnă absenţa fricii, ci triumful asupra acesteia. Un erou nu este cel care nu se teme, ci este acela care îşi învinge frica", a declarat Sorin Oprescu la ceremonia oficială.

Victor Ponta și Gabriel Oprea au primit în dar de la oficialii IGSU câte o cască și un topor de pompier personalizate, simboluri ale pompierilor. "Faptul că populaţia României ştie că există întotdeauna ofiţeri, subofiţeri, oameni care veghează, care pot să întervină în orice fel de necaz este un serviciu esenţial pe care îl faceţi României şi acestei ţări şi vreau să vă mulţumesc în această zi specială pentru tot ceea ce aţi făcut şi ceea ce veţi face în continuare. Avem de făcut încă lucruri importante. Îmi spunea Primarul General că reuşim în acest an să avem un departament integrat aici, la Bucureşti, pentru situaţii de urgenţă. Fiecare investiţie pe care o facem, în primul rând în dumneavoastră, în oameni şi după aceea în infrastructură, în echipamente, este o investiţie pentru ca oamenii din această ţară să se simtă protejaţi. În numele Guvernului României şi al românilor, vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi şi vă felicit de ziua dumneavoastră!”, i-a felicitat Prim-Ministrul României pe reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Doi angajați ai IGSU au primit titlul onorific Pompierul de onoare al anului 2014, respectiv Salvatorul de onoare al anului 2014. Tot cu ocazia Zilei Pompierilor, prin ordin al ministrului Gabriel Oprea, 274 de pompieri, ofițeri și subofițeri, vor fi avansați în grad, înainte de termen, pentru fapte deosebite în activitatea desfășurată. Aproximativ 30.000 de români lucrează în prezent ca pompieri, slujbă în care responsabiliăţile implică lupta cu flăcările, participarea la inundaţii sau acordarea primului ajutor pentru salvarea vieţilor oamenilor.

Ziua Pompierilor din România este sărbătorită în fiecare an, pe 13 septembrie, dată la care, în 1848, a avut loc bătălia de la Dealul Spirii.
Bătălia din Dealul Spirii (13 septembrie 1848, pe atunci lângă Bucureşti), a fost ultima confruntare armată disputată pe teritoriul românesc dintre structurile militare ale Ţării Româneşti şi un corp de armată otoman. Pentru comemorarea eroilor pompieri căzuţi în luptă, pe Dealul Spirii a fost ridicat în anul 1901 Monumentul Eroilor Pompieri din Bucureşti. Ziua de 13 Septembrie a fost sărbătorită mai apoi ca fiind Ziua Pompierilor din România, însă a fost legal oficializată începand din 1953.

 

×
Subiecte în articol: ziua pompierilor Sorin Oprescu