x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 17 pârtii de schi vor funcţiona în Munţii Sebeşului

17 pârtii de schi vor funcţiona în Munţii Sebeşului

de Lucian Dobrater    |    21 Oct 2009   •   00:00

Două domenii schiabile, cu cel puţin 17 pârtii, vor fi amenajate în Munţii Sebeşului, odată cu reabilitarea şi modernizarea drumului naţional 67 C, "Transalpina", cel mai vechi drum din România, care face legătura între Sebeş, judeţul Alba, şi Bengeşti, judeţul Gorj.



"Transalpina" străbate o zonă cunoscută şi sub denumirea de "Elveţia României", cu un potenţial turistic deosebit, nevalorificat însă din cauza stării precare a drumului, care, deşi avea statut de drum naţional, era asfaltat doar parţial, fiind închis în timpul iernii. În prezent, drumul este în plină reabilitare şi modernizare, fiind investiţi în acest sens aproape 350 de milioane de euro, bani obţinuţi printr-un credit cu dobândă redusă.

DN 67 C ajunge la o altitudine record de 2.107 de metri, pe Vârful Păpuşa, şi are o lungime de 148 de kilometri, proiectul de modernizare depăşind în dimensiuni, dificultate de execuţie şi preţ celebrul Transfăgărăşan. Traversează Munţii Şureanu, Munţii Lotrului şi Munţii Parâng. Cei aproape 150 de kilometri de drum vor fi acoperiţi cu covor asfaltic, iar lăţimea părţii carosabile va fi de minimum 8 metri, chiar şi pe serpentine. Se pare că drumul a fost construit în timpul romanilor, având o importanţă strategică, şi a fost modernizat în perioada interbelică, de către regele Carol al II-lea.

Modernizarea DN 67 C va contribui substanţial la revigorarea turismului de pe Valea Sebeşului, o zonă cu potenţial deosebit din acest punct de vedere. Consiliul Judeţean Alba intenţionează să dezvolte o staţiune turistică la standarde europene, cu 7 pârtii de schi şi toate dotările necesare, într-o zonă cu condiţii naturale deosebite, la Poarta Raiului. Directorul Dan Popescu din cadrul CJ Alba a precizat că valoarea estimată a investiţiei se ridică la 34 de milioane de euro, bani care vor fi obţinuţi fie prin fonduri europene, fie prin investiţii private. Domeniul va dispune de telegondolă şi telescaune, precum şi de o bază Salvamont.

A fost depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (dezvoltarea infrastructurii de transport) şi un proiect ce vizează reabilitarea drumului judeţean 704, în lungime de circa 15 kilometri, care face legătura între Barajul Oaşa, Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului. În aceeaşi zonă, un investitor privat vrea să amenajeze şi să dezvolte un alt domeniu schiabil, în suprafaţă totală de 20.000 de metri pătraţi, cu 10 pârtii pe o lungime totală de 11,8 kilometri.

Urcarea la acestea se va face prin intermediul a patru instalaţii pe cablu, pârtiile urmând a avea dificultate medie şi uşoară, cu lungimi cuprinse între 650 de metri şi 2.000 de metri. Valoarea investiţiei este de circa două milioane de euro şi se estimează că va fi finalizată în cel mult un an.

×
Subiecte în articol: observator