x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 2.000.000 de români sunt beţi de nesomn

2.000.000 de români sunt beţi de nesomn

03 Apr 2015   •   08:00
2.000.000 de români sunt beţi de nesomn

România este pe locul cinci în Europa la accidente provocate de ”ațipitul” la volan, 20%  dintre accidentele rutiere de la noi fiind cauzate de somnolență. România se va conforma unei directive UE care prevede că, la reînnoirea permisului de conducere, şoferii trebuie testaţi pentru depistarea sindromului apneei în somn.

”S-a constatat că, la persoanele care suferă de somnolență, riscul de a face accidente crește de 10 ori. În România, aproximativ 22.000 de oameni au fost diagnosticați cu SAS (sindromul apneii în somn) și doar circa 4.500 sunt tratați. Aderența scăzută la tratament este cauzată tocmai de lipsa compensării tratamentului,” spune dr. Oana Deleanu, președintele Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă din cadrul Societății Române de Pneumologie.

Medicii atrag atenția, însă, că în jur de două milioane de români au astfel de probleme, dar nu au fost încă diagnosticați. Printre motive se numără și lipsa cabinetelor de specialitate, dar și lipsa medicilor capabili să pună acest diagnostic.

Cele mai întâlnite probleme sunt insomnia şi sindromul de apnee în somn. Apneea reprezintă o pauză de respirație de cel puțin 10 secunde, iar cei care suferă de acest sindrom au parte de cel puțin cinci astfel de pauze, într-o singură oră de somn. Cei mai afectați sunt bărbații, iar printre factorii favorizanți medicii amintesc surplusul de greutate, fumatul și consumul de alcool.

Statul nu decontează în niciun fel tratamentul acestor pacienți, care este foarte scump. Pacienții cu apnee în somn trebuie să poarte în timpul nopții o mască de oxigen care costă în jur de 600-800 de euro. La ora actuală, majoritatea pacienților închiriază aceste măști, pentru că nu își permit să și le cumpere.

Din decembrie 2015, România este obligată să se alinieze la Directiva Comisiei 2014/85/UE, care  solicită includerea sindromului de apnee în somn pe lista patologiilor care necesită evaluarea la acordarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceasta înseamnă că, anual, circa 680.000 de români ar trebui să fie testați, deși nu există infrastructura necesară pentru așa ceva.

Reprezentanții Societății Române de Pneumologie au cerut statului să introducă tratamentul pentru problemele de somn pe lista dispozitivelor compensate, să creeze compartimente specializate în somnologie în spitale și să introducă un pachet de spitalizare de zi, pentru somnologie. Până acum, însă, problemele somnului nu au fost o prioritate pentru Ministerul Sănătății.

La nivel global, aproape jumătate din populație este afectată de probleme de somn, iar 35% dintre oameni declară că simt că nu au dormit destul.

INFO

Dacă stai treaz timp de 24 de ore, poți face greșeli de condus similare unei alcoolemii de 1,00g/l.

10-20% dintre șoferii profesioniști au adormit la volan în timp ce conduceau.

Accidentele cauzate de somnolență se întâmplă de obicei între orele 2.00 și 6.00 și în intervalul 14.00 - 16.00.

×