x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 500 DE LOCURI DE VĂZUT ÎNAINTE SĂ DISPARĂ - Pe cale de dispariţie

500 DE LOCURI DE VĂZUT ÎNAINTE SĂ DISPARĂ - Pe cale de dispariţie

de Alexandru Nastase    |    28 Oct 2008   •   00:00
500 DE LOCURI DE VĂZUT ÎNAINTE SĂ DISPARĂ - Pe cale de dispariţie

Primul ghid din lume al destinaţiilor turistice pe cale de dispariţie a fost lansat ieri la Londra. Lucrarea conţine 500 de zone din întreaga lume care, din diferite cauze, se află în situaţii deplorabile şi ar putea dispărea în următorii ani.



Co-autoarea acestei cărţi, Holly Hughes, a spus pentru publicaţia britanică The Guardian: "Dezastrul cauzat de schimbările climatice şi cel provocat de acţiunile omului ne sunt cunoscute tuturor. Dar pentru această carte am ales o listă a destinaţiilor care se află într-o situaţie cu adevărat critică şi pe care iubitorii de natură mai au puţine şanse de a le vizita înainte de a se distruge complet." Potrivit lui Hughes şi celuilalt coautor, Larry West, un respectat jurnalist nominalizat la Premiul Pulitzer, 20 dintre cele mai cunoscute locuri din Regat sunt în pericol. De exemplu celebrul Turn al Londrei sau Muzeul Marinei din Greenwich sunt în pericol pentru că, din cauza creşterii nivelului oceanului planetar, apele Tamisei vor creşte foarte mult şi îşi va ieşi din actuala matcă.

Dintre cele 500 de destinaţii, în situaţia cea mai gravă se află, potrivit autorilor, rezervaţia Everglades din sudul Floridei. Plină de specii rare, acest ecosistem unic se degradează cu o rapiditate alarmantă. Mai mult de jumătate din suprafaţa acestei arii protejate a fost transformată în teren pentru agricultură şi dezvoltare imobiliară. Apele menajere şi poluarea au afectat sever restul rezervaţiei. În acest moment, numărul de specii de păsări a scăzut cu 93%, iar peştii şi chiar aligatorii din zonă au în organism un nivel foarte ridicat de mercur.

MAREA MOARTĂ ŞI DESENELE ANTICE DIN PERU
Marea Moartă va rămâne o opţiune pentru turişti doar pentru următorii 30 de ani. Până atunci, potrivit lui Hughes, "ar putea să sece de tot, mulţumită devierilor cursurilor de râuri care o alimentau". Viaţa marină din jurul insulelor Falkland Islands este de asemenea sever ameninţată de pescuitul excesiv şi navele de transport. Desenele din deşertul peruvian Nazca (celebrele Nazca lines), unul dintre cele mai misterioase situri antice se află în faţa distrugerii din cauza construcţiei de drumuri, încălzirii globale şi despăduririlor, care cauzează inundaţii şi alunecări de teren. De asemenea sub ameninţare se află şi Mica Italie din New York, iar din Marea Britanie celebra Strawberry Hill.

×
Subiecte în articol: verde!