x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 60.000 de bugetari vor fi daţi afară

60.000 de bugetari vor fi daţi afară

01 Iul 2010   •   00:00
60.000 de bugetari vor fi daţi afară
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Guvernul a aprobat concedierile din administraţia publică locală şi centrală



Veştile proaste pentru bugetari au fost încununate miercuri noapte de anunţul că Executivul a aprobat OUG de bază care permite  trecerea la disponibilizarea masivă a an­ga­ja­ţi­lor din sectorul de stat. Într-o şe­din­ţă de guvern maraton, de peste 10 ore, Guvernul Boc a decis: 54.000 de persoane din administraţia publică locală vor pleca.

La acestea se adaugă şi alte mii de bugetari din ministere, deocamdată din ministerele Adminis­tra­ţiei şi Internelor, Muncii, Edu­ca­ţiei şi Agriculturii, astfel că numărul total va ajunge la 60.000 de oameni. Cifra este însă deocamdată mai mică decât cea de 70.000 care rezulta din necesarul de reduceri de cheltuieli stipulat în acordul cu FMI şi, de ase­menea, mai mică decât cea de 100.000 de bugetari despre care vorbea ministrul Finanţelor, Se­bas­tian Vlădescu, încă din pri­mă­vară.

Anunţul a fost făcut de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, care a explicat şi metodologia de lucru: în 40 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, primarii vor fi obligaţi să pre­zinte prefecţilor organigrame noi, urmând ca apoi să se demareze procedurile legale de disponibilizare.

"În urma calculelor făcute, şi avem analiza pe fiecare unitate ad­mi­nis­trativ-teritorială din România, numărul de posturi peste normativ este de 53.432, din care număr de posturi peste normativul de bază - deci personal de disponibilizat pentru respectarea normativului - va fi 38.666, numărul de posturi peste normativ la evidenţa persoanelor - 4.070, număr de posturi peste normativ la Poliţia Comunitară - 10.696", a explicat Blaga.

Întrebat clar dacă numărul total al dispo­ni­bi­li­za­ţilor va fi de 53.434 persoane, minis­trul a confirmat. Refe­ritor la eventualitatea oferirii de sa­la­rii compensatorii celor disponibili­zaţi, Blaga a declarat că "nu avea drep­tul nimeni din administraţie să în­cheie contracte colective de mun­că".

Cum se va aplica în teritoriu actul normativ adoptat de Guvern? Minis­trul Blaga a explicat că ordonanţa a stabilit un normativ de personal pentru serviciile publice locale, în funcţie de segmentul de populaţie pe care îl au unităţile teritoriale, respectiv comune până la 1.500 de locuitori, între 1.500 şi 3.000 de locuitori, 3.000-5.000, 5.000-10.000 de lo­cu­i­tori, mergând apoi către oraşe, mu­ni­ci­pii, sectoare şi judeţe. Ca număr de disponibilizaţi, Blaga a precizat că din 1.449 de primării de comune vor pleca 12.891 de angajaţi, de la 169 de primării de oraşe - 5.952 de oa­meni, de la 120 de primării de mu­ni­cipii - 20.363 de persoane.

De asemenea, ministrul Blaga a explicat că s-a stabilit un normativ de personal pentru poliţiile comunitare, viitoarele poliţii locale, astfel: pentru comune, oraşe, municipii, sectoare - un post de poliţie locală la 1.000 de locuitori. Judeţele, municipiile şi Capitala vor avea un post de poliţie locală la 5.000 de locuitori. Normativul de bază pentru unităţile admi­nistrativ-teritoriale care derulează programe de finanţare poate fi majorat, a mai spus ministrul.

"Dacă au programe de până la 50.000 de euro, unităţile pot să aibă un număr de două posturi până se termină implementarea programului. Între 50.000 şi 500.000 euro - trei posturi, între 500.000 şi 3 milioane de euro - cinci posturi, între 3 şi 10 milioane de euro - opt posturi şi peste 100 milioane euro - 10 posturi", a explicat Blaga.
Per total, potrivit ministrului, economia de cheltuieli de personal este de 1.505.144.849 lei, însemnând o re­du­cere de personal de 26,2% şi o di­mi­nuare de cheltuieli de 29,1%.

Pe lângă aceste reduceri din ad­mi­nis­traţia locală, s-au mai decis miercuri noapte şi disponibilizările din ministere şi din instituţiile subordonate, numărul celor care vor fi daţi afară ajungând aici la 6.000.


SINDICALIŞTII AMENINŢĂ CU TRIBUNALUL

Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat pentru Mediafax că guvernanţii nu au discutat cu sindicatele proiectul de lege privind disponibilizările din administraţie, act normativ elaborat de şase luni, şi că, în prezent, singura soluţie este atacarea în instanţă. Marica a precizat că în momentul de faţă nu se mai poate face nimic pentru a împiedica disponibilizările anunţate, doar calea instanţei. "Trebuie să facem criteriile pentru disponibilizări, apoi fiecare angajat care şi-a pierdut locul de muncă va da statul în judecată", a spus Marica.



 

PE ACEEAŞI TEMĂ:

+ Impozitul pe maşinile cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 centimetri cubi a fost dublat

+ Guvernul a limitat despăgubirile morale pentru foştii deţinuţi politici

+ Cei care deţin mai multe case vor plăti un impozit majorat cu până la 300%

×
Subiecte în articol: observator