x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 85 de ani de patriarhat românesc

85 de ani de patriarhat românesc

de Daniela Cârlea Şontică    |    04 Feb 2010   •   00:00

Astăzi se împlinesc 85 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie, prin Hotărârea Sfântului Sinod din 4 februarie 1925, confirmată prin Decretul regal din 25 februarie 1925.

În toate catedralele ortodoxe române din ţară şi din străinătate, astăzi a fost oficiat un Te Deum pentru realizarea acestui act istoric de demnitate şi prestigiu din viaţa Bisericii noastre. Te Deumul a fost urmat de slujba de pomenire a patriarhilor români Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu. La Patriarhia Română, sărbătorirea celor 85 de ani de patriarhat a fost marcată printr-o şedinţă solemnă a Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

 

Părintele dr Florin Şerbănescu, consilier patriarhal coordonator al Sectorului Patrimoniu cultural, a susţinut o prelegere despre contextul istoric, înfăptuirea şi însemnătatea ridicării Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie. Patriarhul Daniel a oficiat Te Deumul şi sluba de pomenire pentru patriarhii Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu la mormintele lor din Catedrala patriarhală. De asemenea, la Mănăstirea "Radu Vodă" din Bucureşti a avut loc o slujbă de pomenire şi pentru patriarhul Justinian Marina, care are mormântul acolo.

×
Subiecte în articol: observator