x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 95.000 de români câştigă 1.280 de euro lunar, muncind sezonier pe câmpurile Germaniei.

95.000 de români câştigă 1.280 de euro lunar, muncind sezonier pe câmpurile Germaniei.

de Robert Veress    |    07 Iun 2011   •   10:16
95.000 de români câştigă 1.280 de euro lunar, muncind sezonier pe câmpurile Germaniei.

95.000 de romani muncesc, in aceasta vara, la cules de fructe si legume in Germania, informeaza Deutche Welle (DW). Romanii i-au depasit pe polonezi in clasamentul celor mai numerosi muncitori sezonieri, dupa ce polonezii s-au orientat catre alte joburi, urmare a faptul ca fermierii germani au scazut plata orara la 6,4 euro (respectiv 1.280 de euro pe luna, considerand ca se muncesc si sambetele).

Polonezii, ca si ceilalti muncitori proveniti din tarile est-europene care au aderat in primul val (mai 2004), au acum drept permanent de munca in Germania, insa romanii si bulgarii mai trebuie sa astepte pana in 2013.

Acest fapt face ca cei din urma sa fie nevoiti sa accepte slujbe temporare, mai prost platite.

Un fermier german intervievat de DW a declarat ca este foarte multumit de noii sai angajati: 'Polonezii nu vorbesc o boaba de germana, trebuia sa invat eu cateva cuvinte in poloneza, ca sa putem comunica. Cu romanii, nu am aceasta problema'.

Reporterul DW noteaza ca, in special banatenii, care vin din aceeasi regiune in care s-a nascut si a trait laureata premiului Nobel, Herta Muller si au vecini svabi, vorbesc limba germana, iar in scolile din Romania se invata engleza.

In 2013, este de asteptat ca romanii, care vor putea opta pentru locuri de munca cu durata nedeterminata, sa fie inlocuiti de ucrainieni si moldoveni pe campurile din Germania.

×