Academicianul de origine română, Anghel Rugină, s-a stins din viaţă la 95 de ani, în Statele Unite. Rugină a intrat în istorie, odată cu susţinerea reformelor economice prin introducerea "leului de argint", imediat după Revoluţie.
Anghel Ruhină s-a născut la 24 mai 1913, în satul Vizureşti, comuna Nicoreşti. A absolvit Şcoala Comercială Superioară din Galaţi şi Academia de Înalte Studii Comerciale Superioare din acelaşi oraş. A lucrat la Banca Naţională, la serviciul Devizelor şi Relaţiilor cu Străinătatea, de unde a fost trimis la cursuri de specializare peste hotare: Universitatea din Berlin (1942) şi Universitatea din Freiburg (1944). A devenit cunoscut în mediul academic după publicarea primei sale cărţi în limba germană "Geldtypen und Geldordnungen Fundamente fur eine echte all-gemeine Geld - und Wirtschaftstheorie" în 1949. Din 1958 până în 1986, a fost profesor la Catedra de Economie şi Finanţe de la Northeastern Între 1965 şi 1970, a fost preşedinte al Comisiei de Experţi Economici de pe lângă guvernul din statul Massachusetts. A scris peste 50 de lucrări care abordeaza probleme din economia mondială, fiind ales preşedinte al "International Society for Intercomunication of New Ideas" (ISINI).
După Revoluţie, a revenit în ţară şi a propus un plan de refacere şi stabilizare economică, monetară şi financiară prin instaurarea unui sistem de economie socială liberă, cu o monedă de argint convertibilă în relaţiile cu străinătatea şi în diferite produse naţionale pe piaţa internă. În opinia sa, aceasta era calea de ieşire din criză şi de renaşterea economică a României. A devenit membru al Academiei Române în 1990, Doctor honoris causa din partea Academiei de Studii Economice din Bucuresti, a Universitatii din Bucureşti, a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, a Universităţii "Ovidius" din Constanţa, a Universitaţii "Babeş-Bolyai" din Cluj, a Universităţii "Petre Andrei" din Iaşi, a Universităţii de Vest din Timişoara, a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.
Antena3.ro
Citește pe Antena3.ro