x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A murit Mihai Drăgănescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei a Academiei

A murit Mihai Drăgănescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei a Academiei

30 Mai 2010   •   00:00

Academicianul Mihai Drăgănescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei a Academiei Române, fost preşedinte al forului de ştiinţă şi cultură, a murit sâmbătă, la vârsta de 80 de ani, informează instituţia.

Născut în anul 1929, academicianul Mihai Drăgănescu a absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti în anul 1957 şi, în 1974, şi-a luat doctoratul, an în care a şi fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Mihai Drăgănescu a urmat toate treptele ierarhiei universitare, de la asistent la profesor şi profesor consultant, fiind, între 1962 şi 1966, prodecan şi decan al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii "Politehnica" din Bucureşti. Prin întreaga sa activitate didactică şi ştiinţifică este considerat ca întemeietor al şcolii româneşti de dispozitive şi microelectronică. Dintre contribuţiile sale originale pot fi menţionate cele din domeniul tuburilor electronice, al teoriei oscilaţiilor nelineare din circuitele electronice, al teoriei dispozitivelor semiconductoare ale tranzistorilor şi al creării electronicii funcţionale.

Toate aceste rezultate, înscrise în istoria ştiinţei româneşti, au fost publicate în mai multe volume, studii şi articole şi, împreună cu activitatea managerială, au contribuit la dezvoltarea cercetării şi industriei microelectronice în România.

De-a lungul anilor, academicianul Mihai Drăgănescu a îndeplinit mai multe funcţii importante, printre care cele de vicepreşedinte al Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie, director general al Institutului Central pentru Conducere şi Informatică, viceprim-ministru în Guvernul instalat după decembrie 1989, ambasador al României în Belgia. Recunoaşterea valorii contribuţiilor sale ştiinţifice este atestată şi de faptul că a fost distins cu mai multe premii, distincţii şi ordine şi a fost ales ca membru al unor prestigioase societăţi ştiinţifice din ţară şi de peste hotare.

Numele academicianului Mihai Drăgănescu este asociat şi cu procesul de renaştere a Academiei Române, odată cu elaborarea, în perioada în care a fost viceprim-ministru al Guvernului, a Decretului nr. 4 din 5 ianuarie 1990 privind organizarea şi funcţionarea celui mai înalt for de ştiinţă şi cultură din ţara noastră, pe care a condus-o până în anul 1994. Între numeroasele iniţiative adoptate pentru a reda Academiei Române statutul naţional de odinioară se înscrie şi iniţiativa editării revistei Academica, la care va rămâne pentru totdeauna director fondator. Preocupările ştiinţifice s-au completat armonios şi au fost încununate cu acelea de filosofie a ştiinţei, concretizându-se în elaborarea unui sistem original, structural-fenomenologic, prezentat în "Ortofizica" şi în alte numeroase lucrări şi articole bine primite în diferite reviste de specialitate şi de cultură din ţară şi din străinătate. 

×
Subiecte în articol: observator