x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A primit 2,5 ani de închisoare pentru 2.000 de euro

A primit 2,5 ani de închisoare pentru 2.000 de euro

de Istvan Deak    |    17 Iul 2013   •   21:28

Costin Paul L. poate fi considerat unul dintre cei mai ghinionişti delincvenţi români care au ajuns în atenţia presei din străinătate.

Oferta

În 2010, tânărul de 27 de ani s-a mutat din România în Italia în speranţa că va avea parte de o viaţă mai bună. S-a angajat la un service auto, dar după un an a rămas fără activitate. Atunci a fost abordat de o cunoştinţă care i-a propus să “lucreze” la Frankfurt. Oferta era o sumă fixă de 2.000 de euro pentru mai multe acţiuni de skimming, denumire folosită pentru clonarea şi sustragerea frauduloasă a sumelor de pe cardurile bancare.

Lovitura

El a acceptat, şi în iulie 2012 s-a mutat în Germania. După puţin timp, cei trei români au dat prima lovitură la un ATM din Heilbronn, de unde au sustras suma de 58.000 de euro. În timp ce plănuiau a doua lovitură la un ATM din Villingen-Schwenningen, cei doi complici ai săi au fost arestaţi. Costin a fugit în Italia, apoi s-a întors în România. În luna ianuarie a fost arestat de poliţiştii români şi a fost deferit justiţiei germane.

A recunoscut faptele

Încă din prima zi a procesului care a avut loc marţi, Costin a mărturisit în totalitate faptele comise, iar instanţa a şi dictat pedeapsa: 2 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Deoarece nu vorbeşte germana, dialogul dintre judecător- procuror- avocat-inculpat a fost intermediat de o traducătoare. Procesul de la Judecătoria Mannheim a durat doar 6 ore. “În iulie 2012 am ajuns în Germania. Eram un grup de 8 persoane şi ne-am dus la Mannheim. Prima lovitură am dat-o în data de 14 iulie la o bancă din cartierul Lindenhof. Apoi, cu doi complici am început să pregătim terenul la o bancă din Heilbronn. Am plantat un magnet la bancomat şi o cameră video ca să aflăm şi PIN-ul. Cu magnetul reuşeam să aflăm datele necesare, ca să creăm copii după cardul original, pe care le trimiteam în Mexic. De acolo, banii erau ridicaţi de nişte persoane necunoscute. Am încercat o schemă similară la un alt ATM din Heilbronn, dar aveau un sistem de securitate mult prea sofisticat şi era prea riscant. După o nouă tentativă eşuată în Villingen am fugit în Italia. În total au fost şapte acţiuni la bancomate din Mannheim, Heilbronn şi Villingen şi s-au sustras sume diferite din 26 de conturi bancare. Ştiam că sunt urmărit de poliţie. M-am întors în România. M-au arestat în ianuarie 2013 şi în trei săptămâni am fost adus în Germania. Îmi pare foarte rău. Vă cer tuturor iertare. Îmi doresc doar să mă întorc acasă”, a declarat Costin în faţa instanţei, citat de morgenweb.de. 

O rotiţă în sistem


Procurorul de caz şi judecătorul nu au arătat nici o urmă de clemenţă. “Nu se pune problema dictării unei pedepse cu suspendare, chiar dacă Costin Paul L. este doar o rotiţă mică din acest sistem. Prejudiciul nu a fost recuperat, iar inculpatul nu doreşte să coopereze în demascarea întregului grup infracţional”, a motivat instanţa.

×