x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Activitatea magistraţilor în 2008, îngreunată de un context legislativ incoerent

Activitatea magistraţilor în 2008, îngreunată de un context legislativ incoerent

08 Ian 2009   •   00:00
Activitatea magistraţilor în 2008, îngreunată de un context legislativ incoerent

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lidia Bărbulescu, a declarat, astăzi, la prezentarea Raportului de activitate a CSM în anul 2008, că activitatea depusă de magistraţi a fost îngreunată de contextul legislativ incoerent, imprevizibil şi a volumului mare de muncă, informează Mediafax.



Lidia Bărbulescu a arătat că aceste aspecte au fost reţinute şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care, în cauza Viasu împotriva România, a statuat că "există o disfuncţionalitate a legislaţiei române care poate afecta şi pe viitor un număr mare de oameni". "Consiliul Superior al Magistraturii nu a reuşit în anul 2008 să convingă că este necesară reglementarea statutului procurorului corespunzător celui al judecătorului, în sensul ca de cariera magistratului să se ocupe exclusiv CSM şi astfel să se elimine orice suspiciuni în legătură cu intervenţia celorlalte puteri în numirea procurorilor în funcţii de conducere", a declarat preşedintele CSM. De asemenea, Bărbulescu a arătat că anul trecut au existat acte normative referitoare la sistemul judiciar care au fost adoptate fără ca acestea să fie supuse avizării CSM ori înainte ca acesta să se pronunţe asupra avizării. În plus, preşedintele CSM a mai criticat faptul că în 2008 Consiliul şi-a desfăşurat activitatea într-un spaţiu insuficient şi necorespunzător. "Pentru rezolvarea acestei probleme, Consiliul a efectuat numeroase demersuri, însă este necesar să existe voinţa puterii executive în acest sens, pentru recunoaşterea justiţiei ca putere egală cu celelalte chiar şi din acest punct de vedere, ca toate puterile să-şi desfăşoare activitatea în condiţii comparabile", a spus Bărbulescu.

Preşedintele CSM a subliniat că în 2008 au existat aspecte semnalate în presă care au pus justiţia într-o lumină nefavorabilă, însă puterea judecătorească fiind colectivă, atitudinea necorespunzătoare a unui magistrat a avut impact asupra întregului corp al magistraţilor, "uneori umbrind sau chiar zădărnicind efortul Consiliului Superior al Magistraturii şi a întregului sistem judiciar pentru reformarea justiţiei". "De aceea, CSM a folosit toate pârghiile legale pe care le-a avut la dispoziţie, a adoptat reglementări regulamentare pentru soluţionarea abaterilor de la dispoziţiile Codului deontologic, iar în unele situaţii preşedintele CSM s-a adresat public şi în mod direct magistraţilor pentru evitarea în viitor a unor astfel de situaţi", a adăugat Lidia Bărbulescu. În prezent, sistemul judiciar nu mai poate fi supus unor experimente de genul celor la care a fost supus anterior, el nu se mai poate baza exclusiv pe factorul uman, fiind necesar ca reformele să aibă caracter unitar şi de continuitate, este concluzia Raportului privind activitatea Consiliului în 2008. În final, Lidia Bărbulescu a remarcat buna colaborare pe care a avut-o cu membrii CSM şi cei din aparatul tehnic al instituţiei, care au făcut eforturi pentru bunul mers al sistemului judiciar, cu reprezentanţii celorlalte puteri, cu magistraţii, asociaţiile profesionale şi cu societatea civilă. "Îi asigur în acelaşi timp că mă voi strădui să îmi duc la îndeplinire şi pentru viitor mandatul de membru CSM, iar apoi cel de judecător, apartenenţa la marea familie a magistraţilor fiind, în ce mă priveşte, o onoare", a încheiat preşedintele CSM.
Şedinţa CSM este prezidată de preşedintele Traian Băsescu, după prezentarea raportului de activitate al instituţiei urmând să fie aleasă noua conducere, mandatele preşedintelui Consiliului, Lidia Bărbulescu, şi a vicepreşedintelui Graţiana Isac încheindu-se în 10 ianuarie. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania