x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Actrița Draga Olteanu Matei, în comă în Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași

Actrița Draga Olteanu Matei, în comă în Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași

13 Noi 2020   •   20:20
Actrița Draga Olteanu Matei, în comă în Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași

Actrița Draga Olteanu Matei a ajuns, vineri seara, în stare gravă, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Spiridon”, din Iași, anunță Mediafax.

Potrivit Dianei Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași, Draga OIteanu Matei este în comă, cu hemoragie digestivă.

Conform unor surse apropiate situaţiei, Draga Olteanu Matei a ajuns la spitalul din Iaşi vineri după-amiază, adusă de spitalul din Piatra Neamţ. Pacienta prezenta hemoragie digestiva masiva, cel mai probabil cauzata de excesul de antiinflamatoare.

Medicii au constatat că, din cauza hemoragiei, creierul actriţei a fost afectat profund, pentru că a fost privat de oxigen iar în aceste condiţii prognosticul rămâne extrem de rezervat. 

Draga Olteanu Matei, care are 87 de ani, a jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri de televiziune.

Născută pe 24 octombrie 1933 la București, Draga Olteanu-Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1956. Cariera ei se întinde pe parcursul a peste 50 de ani în care a încântat spectatorii români interpretând sute de personaje în film, teatru și televiziune.

A interpretat roluri antologice în filme care au marcat istoria cinematografului românesc, precum 'Cucoana Chirița' (regia — Mircea Drăgan, 1986), 'Ilustrate cu flori de câmp' (regia — Andrei Blaier, 1974), 'Nea Mărin Miliardar' (regia — Sergiu Nicolaescu, 1979) sau 'Buletin de București' (regia — Virgil Calotescu, 1982).

Draga Olteanu-Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul 'Blanca' (1955), regizat de Mihai Iacob și Constantin Neagu, în distribuția căruia se regăseau, printre alții, Amza Pellea și Silvia Popovici. Alături de aceștia doi, dar și de actori precum Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ștefan Iordache, Victor Rebengiuc sau Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu-Matei este una dintre cele mai importante personalități ale generației sale de actori.

Pe parcursul carierei sale în film, Draga Olteanu-Matei a colaborat și cu regizori importanți, precum Dan Pița, Nicolae Mărgineanu, Elisabeta Bostan sau Geo Saizescu.

După pensionarea sa de la Teatrul Național din București, în 2007 Draga Olteanu-Matei s-a retras la Piatra Neamț, unde și-a înființat propria companie: 'Teatrul Vostru' — primul teatru particular din România cu actori neprofesioniști.

 

×
Subiecte în articol: draga olteanu matei