x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procesul lui Adrian Năstase s-a încheiat. Fostul premier poate fi ELIBERAT

Procesul lui Adrian Năstase s-a încheiat. Fostul premier poate fi ELIBERAT

12 Feb 2013   •   09:23
Procesul lui Adrian Năstase s-a încheiat. Fostul premier poate fi ELIBERAT
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
UPDATE 17:33 - Procurorii DNA au atacat deja decizia magistraţilor de la Tribunalul Sectorului 4, de eliberare condiţionată a fostului premier, recursul urmând a fi judecat de Tribunalul Bucureşti. Adrian Năstase va petrece în Penitenciarul Jilava şi această noapte.

UPDATE 17:09 -
Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat, după ce a ispăşit opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani primită în Dosarul Trofeul Calităţii. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată de procurori în termen de trei zile.

UPDATE 12:11 - Procesul în care s-a dezbătut cererea de eliberare condiţionată a fostului premier Adrian Năstase s-a încheiat. Judecătorii vor anunţa în scurt timp verdictul.

"DNA a venit cu o serie întreagă de cereri. Cred că argumentele noastre au făcut ca toate aceste cereri să fie respinse de instanţă. Ne aşteptam la o asemenea atitudine a DNA-ului, care încearcă să tergiverseze soluţionarea cererii de eliberare condiţionată", a declarat Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase, după încheierea şedinţei de la Judecătoria Sectorului 4.

UPDATE 11:15
- Fostul premier a declarat că va mai scrie o carte, după ce procurorul a spus că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrărilor lui Adrian Năstase care au fost luate în calcul de Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava. "Nu vă temeţi, nu candidez la preşedinţie", a declarat fostul premier, potrivit RTV.

UPDATE 10:50
- Instanţa a respins cererea de strămutare la Judecătoria Cornetu a procesului lui Adrian Năstase privind eliberarea înainte de termen. Procurorul DNA a susţinut în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrărilor lui Năstase avute în vedere pentru punerea lui în libertate.

UPDATE 10:35
- Unui susţinător al lui Adrian Năstase aflat în sala de judecată i s-a făcut rău. Acestuia i s-a făcut rău după ce procurorul a invocat o stare de excepţie prin care se cerea mutarea acestui dosar la Judecătoria Cornetu.

UPDATE 09:50
- Adrian Năstase a fost adus la Judecătoria Sectorului 4, unde fostul premier cere eliberarea condiţionată. "Sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru ca această propunere să fie admisă. Eliberarea condiţionată se aplică tuturor persoanelor, respectiv şi domnului Adrian Năstase", a spus avocatul Ion Cazacu, apărătorul fostului premier.

UPDATE 09:25
- Cererea de eliberarea din închisoare a lui Adrian Năstase va fi judecată la ora 10.00. La procesul de astăzi a venit şi Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier.

Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase a declarat că la proces ar trebui să fie prezent şi fostul premier şi că acesta ar putea susţine o declaraţie în faţa judecătorilor. "Din ce ştiu eu ar trebui să fie prezent şi domnul Năstase, dar nu ştiu care sunt dispoziţiile instanţei", a declarat Cazacu.

.............

Judecătoria Sectorului 4 ia în discuţie, astăzi, cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase. Fostul premier a executat opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani la care a fost condamnat în dosarul "Trofeul Calităţii" şi, potrivit legii, are dreptul de a cere să fie eliberat condiţionat.

La 4 ianuarie, comisia de eliberări condiţionate a Penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv pentru eliberarea înainte de termen a lui Năstase, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier. Astfel, avocatul Ion Cazacu a menţionat că membrii Comisiei au luat în considerare activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în închisoare, faptul că acesta a publicat trei cărţi, dar şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.

Fostul premier a cerut de două ori schimbarea datei la care să fie judecată cererea de eliberare, în data de 10 şi apoi, 18 februarie.

Decizia finală aparţine Tribunalului Bucureşti

Chiar dacă Judecătoria Sector 4 va decide că Năstase poate fi eliberat fostul premier nu va fi automat scos din penitenciar. Decizia Judecătoriei Sector 4 poate fi atacată de procurori. Recursul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii" referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.
    
În 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara că Năstase ar mai avea de executat, după calculele apărării, 35 - 36 de zile de închisoare din condamnarea primită în dosarul "Trofeul calităţii" şi ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.
    
În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zile petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.


×