x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce a fost condamnat Adrian Năstase în dosarul "Zambaccian". Vezi MOTIVAREA judecătorilor

De ce a fost condamnat Adrian Năstase în dosarul "Zambaccian". Vezi MOTIVAREA judecătorilor

04 Iul 2014   •   15:46
De ce a fost condamnat Adrian Năstase în dosarul "Zambaccian". Vezi MOTIVAREA judecătorilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat motivarea deciziei de condamnare a fostului premier, Adrian Năstase, în dosarul "Zambaccian". Motivarea vine la şase luni de la data la care Adrian Năstase a fost condamnat.

Documentul, care se întinde pe 140 de pagini, ajunge la concluzia că sentinţa dată lui Adrian Năstase, de doi ani de închisoare cu executare, are scopul de a "consolida percepţia cetăţenilor că organele judiciare sunt în măsură să realizeze un act de justiţie dând o ripostă fermă celor care, de la înălţimea funcţiilor deţinute la un moment dat, au considerat că pot fi mai presus de lege, dispreţuind-o şi încălcând-o".

Instanţa a considerat irelevant faptul că Adrian Năstase nu a avut o implicare directă în fapta comisă, atât timp cât ceilalţi inculpaţi în acest proces ar fi acţionat în favoarea scopului urmărit - finanţarea campaniei electorale a lui Adrian Năstase.

Ce este şi mai surprinzător este faptul că instanţa, chiar şi după pronunţarea sentinţei definitive în acest caz, se mai întreabă încă daca acţiunea de finanţare, de o mare amploare, a constituit o iniţiativîă a inculpaţilor implicaţi, de care Adrian Năstase ar fi fost complet străin.
"Este lipsit de relevanţă că, între o parte dintre inculpaţi şi inculpatul Năstase Adrian  nu a existat aparent o legatură, directă sau indirectă. (...) mai puţin interesează dacă inculpaţii Popovici se aflau, la rândul lor, în relaţii cu inculpatul Năstase sau au fost cooptaţi în activitatea infracţională de unul dintre ceilalţi doi inculpaţi, câta vreme prin modul în care şi-au îndeplinit rolul (mişcarea banilor de la sursă la utilizator), este cert ca inculpaţii Popovici şi-au asumat nu doar întreaga activitate infracţională, ci şi scopul urmărit prin aceasta (finanţarea ilegală a campaniei electorale a inculpatului Năstase). (...) În aceste condiţii,  se pune întrebarea dacă o finanţare de o asemenea amploare a constituit exclusiv o iniţiativă a inculpaţilor implicaţi, de care inculpatul Năstase Adrian a fost cu totul străin". (sursa textului Motivării: antena3.ro)

Motivarea instanţei în dosarul Zambaccian poate fi elementul aşteptat de către Comisia de eliberări condiţionate a pentru a admite cererea depusă de Adrian  Năstase, având în vedere că toate celelalte aspecte legale necesare producerii acesteia au fost îndeplinite.




×