x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adrian Vasilescu: O inflaţie de 5% este mică pentru România

Adrian Vasilescu: O inflaţie de 5% este mică pentru România

08 Noi 2012   •   15:46
Adrian Vasilescu: O inflaţie de 5% este mică pentru România
Sursa foto: INTACT IMAGES/Christian Silva

Proiecţia curentă a BNR plasează rata anuală a inflaţiei IPC la 5,1% la sfârşitul anului 2012 şi la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite în sus cu 1,9 puncte procentuale şi, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale. Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României, consideră că o inflaţie de 5% este mică pentru România.

"În perioada tranziţiei, mai ales în anii '90 când România se confrunta cu inflaţie foarte mare, în '93 am avut o inflaţie de 300%, exista indicatorul indexare. Venea inflaţia, indexam salariile, pensiile. Acum inflaţia este mai mică. 300%, 200% sunt cifre care au intrat în istorie. Practic 5% pe an este o inflaţie mică pentru România. Am avut ani cu 30% inflaţie pe lună. Ultima inflaţie cu 30% pe lună a fost în martie 1997. De atunci a tot scăzut, am ajuns la inflaţie cu o cifră şi la inflaţia cu 2%. Să sperăm că în a doua parte a anului viitor se îndreaptă lucrurile şi inflaţia revine la nivelurile din vara acestui an. (...) La noi salariile sunt mici pentru că productivitatea este mică. Cererea agregată negativă este un rău necesar pentru că mai ţine în frâu inflaţia. Comercianţii chiar dacă şi-ar dori din suflet să ridice preţurile nu pot să o facă", a spus Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR susţine că problema inflaţiei este foarte importantă pentru starea socială a unei ţări, pentru bunăstarea ei, pentru că, la urma urmei, în condiţiile în care preţurile cresc, are de suferit venitul fiecăruia.

"Ai nevoie de mai mulţi bani pentru a cumpăra aceeaşi cantitate de mărfuri. Atunci când vorbim de bunăstare, în primul rând ne uităm la inflaţie. Bineînţeles, în primul rând ne uităm la PIB, pentru că PIB-ul aduce bunăstare, ne uităm la calitatea forţei de muncă, ne uităm la mulţi indicatori. Inflaţia este un indicator pentru starea de spirit a populaţiei şi pentru bunăstare. Dacă punem în balanţă inflaţia şi preţurile trebuie să înţelegem că inflaţia, potrivit definiţiei acceptate pe plan mondial, înseamnă creşterea generalizată a preţurilor de consum, deci o medie a tuturor preţurilor, iar la noi cade bine acest îndemn de a fi atenţi la preţuri pentru că vedem că din mii şi mii de preţuri facem inflaţie prin creşterea câtorva", a explicat consilierul guvernatorului, potrivit Agerpres.

Adrian Vasilescu a mai spus că prognoza tinde spre o inflaţie ceva mai calmă în a doua parte a anului viitor.

"Cert este că există continuu fluctuaţii. La urma urmei dacă ne uităm în urmă anul acesta, nu una, nu două, dar trei luni mai devreme am ajuns la o cifră de inflaţie mai mică decât a multor ţări din zona euro", a mai spus Vasilescu.

Proiecţia curentă a BNR plasează rata anuală a inflaţiei IPC la 5,1% la sfârşitul anului 2012 şi la 3,5% la finele lui 2013, niveluri revizuite în sus cu 1,9 puncte procentuale şi, respectiv, cu 0,5 puncte procentuale.

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 5,33% în luna septembrie 2012, de la 3,88%, nivel înregistrat în luna anterioară, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

×