x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator AFP: În România, refugiaţii din Libia sunt "în tranzit" către o nouă viaţă

AFP: În România, refugiaţii din Libia sunt "în tranzit" către o nouă viaţă

de Mediafax    |    27 Sep 2011   •   07:02

Aproximativ 200 de refugiati care au fugit de persecutiile, abuzurile si violentele din Libia au gasit o oaza de pace la Timisoare, in vestul Romaniei, si viseaza la o noua viata in care "libertatea va conta mai mult decat orice", relateaza AFP.

"Am suferit ingrozitor. Astazi, ceea ce vrem inainte de toate este libertatea", afirma Mussie, un eritreean in varsta de 31 de ani gazduit de patru luni in Centrul de tranzit in regim de urgenta (CTU) de la Timisoara, care prefera sa isi ascunda numele din motive de securitate.

Asezat pe o banca alaturi de sase compatrioti, acest fost profesor isi povesteste in engleza viata, similara celei a sute de tineri care au fugit din Eritreea la inceputul anilor 2000 in special pentru a scapa de serviciul militar cu durata nelimitata.

Instalati in mod ilegal in Libia si lucrand la negru, ei afirma ca au fost agresati, incarcerati, torturati in timpul regimului colonelului Muammar Gaddafi.

Situatia lor s-a inrautatit la inceputul anului, cand revolta a castigat in aceasta tara si cand numerosi cetateni africani au devenit tinte ale abuzurilor si violentelor, fiind suspectati ca sunt mercenari in serviciul liderului libian.

Cei care au putut sa fuga s-au instalat in tabara de refugiati de la Shusha, in Tunisia, inainte de a fi evacuati catre Romania de Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR).

Romania este, alaturi de Slovacia, singura tara europeana care gazduieste un Centru de tranzit in regim de urgenta al UNHCR. Circa 125 dintre cei 200 de refugiati care sunt gazduiti aici provin in prezent din Africa subsahariana si au fugit din Libia.

Administrat in comun de UNHCR, Organizatia Mondiala pentru Migratie (OIM) si Biroul roman pentru imigratie, centrul gazduieste refugiati pe o perioada maxima de sase luni, dupa care acestia sunt relocati in tari ca Statele Unite, Marea Britanie, Olanda sau Suedia.

In 2010, Romania a decis si ea sa gazduiasca definitiv cate 40 de refugiati pe an.

Iman Al-Obeidi, o tanara libiana care i-a acuzat pe soldatii lui Muammar Kadhafi ca au torturat-o si violat-o, a petrecut aproape doua luni in acest centru de la Timisoara inainte de a fi primita, la sfarsitul lui iulie, in Statele Unite.

In marea curte care inconjoara centrul de tranzit - o fosta ferma apartinand politiei de frontiera - copii alearga in toate sensurile, striga, se urca in balansoare sau lanseaza avioane din hartie.

Fie ca sunt eritreeni, somalezi, etiopieni, srilankezi sau irakieni, "ei se joaca impreuna si merg impreuna la gradinita, unde invata in special engleza", explica Adina Gogeoman, o reprezentata a asociatiei Salvati Copiii, partenera a UNHCR in acest proiect.

Potrivit ei, daca psihologii se straduiesc sa ii faca pe copii sa uite infernul pe care l-au trait, adeseori acestia din urma il evoca.

"Intr-o zi, un baiat mi-a povestit ca, in tabara in care a trait anterior, copiii erau amenintati de soldati cu mitraliere daca nu erau cuminti", a declarat ea.

Asanthe, un srilankez in varsta de 27 de ani, este un fost jurnalist de televiziune constrans sa paraseasca tara dupa ce a realizat un documentar critic imptoriva regimului, in urma caruia a fost amenintat cu moartea si a suportat raiduri ale politiei la domiciliu.

Departe de tara natala, el se teme in continuare pentru viata sa, dar asigura ca nu va renunta sa "spuna adevarul despre regimul corupt".

Daca nu stie cum va fi noua sa viata in Olanda, el este sigur de un lucru: "Voi avea in sfarsit libertate, ceea ce mi-a lipsit pana acum".

Pe peretii biroului sau, Camelia Nitu, reprezentata a UNHCR, a agatat fotografiile unora dintre cei 650 de refugiati care au fost gazduiti in centrul de la Timisoara de la deschiderea lui, in 2008.

"Acest centru reprezinta o oaza de liniste si pace pentru persoanele care au trecut prin viata fara sa traiasca cu adevarat", a declarat ea.

×