x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alba Iulia / Parada militară, punctul forte al zilei de 1 Decembrie

Alba Iulia / Parada militară, punctul forte al zilei de 1 Decembrie

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Dec 2008   •   00:00

Ceremonialul militar şi parada portului popular au reprezentat principalele puncte de atracţie ale manifestărilor desfăşurate luni, de Ziua Naţională la Alba Iulia, informează Agerpres.



Mii de persoane au asistat la cele două evenimente, desfăşurate pe Bd. 1 Decembrie 1918, câteva sute de oameni privind din balcoanele blocurilor din zonă defilarea militară şi parada portului popular. În cadrul ceremoniei militare desfăşurate pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, au defilat detaşamente constituite din militari profesionişti, studenţi şi elevi aparţinând Forţelor Terestre, Forţelor Aeriene ale Armatei României şi jandarmi din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. Primele două detaşamente au fost constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” Dej, din Brigada 81 Mecanizată Bistriţa, participanţi la diverse misiuni internaţionale de menţinere a păcii, respectiv din vânători de munte din Brigada 61 “General Virgil Bădulescu”, Batalionul 26 “Avram Iancu” Brad, care au început instruirea în vederea participării la misiunea ISAF/Afganistan, începând cu 2009.

Al treilea detaşament a fost alcătuit din militari ai Batalionului 498 Paraşutişti “Smaranda Brăescu” Bacău, unitate specializată în ducerea acţiunilor de luptă ca forţă aeropurtată, independent sau în cadrul unei grupări de forţe. Militarii acestui batalion au participat la misiuni în Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Angola, Irak, Afganistan, Kuweit şi Congo. Au urmat detaşamentele Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu şi Colegiului Militar Liceal “Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a fost reprezentat de un detaşament al Grupării de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand I” Târgu Mureş, având în componenţă jandarmi care au participat la diverse misiuni internaţionale de menţinere a păcii.

Formaţiile de zbor participante la ceremonia militară de la Alba Iulia aparţin Bazei 71 Aeriene “General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii. Dispozitivul de zbor a fost constituit din trei avioane MIG -21 Lancer şi trei elicoptere IAR 330 Puma. Muzica militară a fost asigurată de o fanfară constituită din reprezentanţi ai garnizoanelor Bistriţa şi Cluj Napoca.  Comandantul ceremoniei militare a fost comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina” Cluj Napoca, general-maior dr. Mircea Savu, care, luni, şi-a aniversat şi ziua de naştere, împlinind 52 de ani.  În ultimii 18 ani au fost organizate doar trei parade militare la Alba Iulia de 1 Decembrie, respectiv în 1997, în 2004 şi în 2005. Şi anul trecut a avut loc doar o defilare militară.

Ceremonialul militar a fost urmat de o paradă a portului popular la care au participat peste 1.000 de persoane îmbrăcate în straie populare. manifestarea în cauză fiind organizată şi în ultimii doi ani. Au fost prezente ansambluri folclorice din Alba, Bihor, Botoşani, Braşov, Cluj, Suceava, Sibiu, Olt, Tulcea etc. Nicolae Furdui-Iancu, Ioan Bocşa şi Ionuţ Fulea au interpretat în aplauzele celor prezenţi “Noi suntem români”. Pentru organizarea “Serbărilor Unirii” de la Alba Iulia, dedicate Zilei Naţionale, Guvernul a alocat fonduri în valoare de 2,2 milioane de lei.

×
Subiecte în articol: romania alba iulia