Peste 100 de copii, membri ai unor ansambluri folclorice din România şi Republica Moldova, au participat ieri, la Alba Iulia, în pofida frigului pătrunzător, la o paradă a portului popular care a avut drept punct terminus Sala Unirii, loc în care, pe 1 Decembrie 1918, s-a dat citire documentului prin care s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România.
Ansambluri folclorice din Beiuş, Corabia, Jibou, Suceava şi Republica Moldova au dansat şi cântat pe tot timpul paradei, desfăşurată pe traseul Primărie – Poarta I – Poarta a III-a – Sala Unirii. Aici, copiii au fost primiţi de oficialităţi locale şi judeţene în cadrul unui moment intitulat "Ambasadorii Unirii". Sala Unirii, fosta Casină Militară, este locul în care, în urmă cu 92 de ani, 1.228 de delegaţi au votat Unirea Transilvaniei cu România.
În acest an se împlinesc 92 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România şi de la Marea Adunare desfăşurată pe Platoul Romanilor din Alba Iulia, în 1 Decembrie 1918, şi la care au fost prezenţi peste 100.000 de români. La Sala Unirii a fost vernisată marţi expoziţia "Biserica şi Marea Unire din 1 Decembrie 1918", manifestare care se doreşte a fi un omagiu adus celor două biserici româneşti din Transilvania, ortodoxă şi greco-catolică, pentru sprijinul masiv dat efortului de emancipare naţională. Prin documente, ziare, cărţi, fotografii, obiecte tridimensionale şi scurte fişe biografice, expoziţia scoate în evidenţă contribuţia pe care slujitorii Bisericii (episcopi, vicari, consilieri, profesori de teologie, protopopi şi preoţi parohi)au adus-o la realizarea unităţii naţionale a românilor.
Peste 20 de personaje istorice, de la omul preistoric, dac, legionar roman până la cavaler medieval sau conte, dar şi personalităţi istorice româneşti, întruchipate de muzeografi, vor întâmpina publicul care va vizita astăzi, de Ziua Naţională a României, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Alături de aceste personaje, interpretate de angajaţii muzeului, vizitatorii vor putea admira expoziţia de bază, dar şi patru expoziţii temporare, extrem de spectaculoase – "Evoluţia Armelor: din preistorie până în epoca modernă", "Salonul Internaţional de Machete", "Doi exploratori din judeţul Alba: Franz Binder şi Samuel Fenichel" şi "Camee şi geme din colecţia Muzeului Naţional al Unirii". Costumele au fost realizate în cadrul proiectului "Ţinutele Istoriei", fiind confecţionate după o documentaţie istorică, printr-un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Muzeul Naţional al Unirii va fi deschis miercuri 1 Decembrie, de la ora 11:00 până la ora 19:00, iar intrarea în Sala Unirii va fi gratuită.