x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Am muncit! Avem dreptul la casă!"

"Am muncit! Avem dreptul la casă!"

de Diana Scarlat    |    18 Oct 2009   •   00:00
"Am muncit! Avem dreptul la casă!"
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Oameni lăsaţi în stradă, prin întârzierea ilegală a emiterii normelor metodologice de aplicare a Legii Voiculescu, alături de membri ai Partidului Conservator (PC), au protestat ieri în faţa Palatului Cotroceni. PC îi cere preşedintelui Băsescu să determine Guvernul să emită în cel mai scurt timp normele de aplicare a Legii nr. 1 pe 2009.



Mai mult de 250 de persoane au manifestat ieri, de la 14:00 la 16:00, cerându-i preşedintelui Traian Băsescu să-şi exercite prerogativele constituţionale. Legea nr. 1 pe 2009 - cunoscută şi drept Legea Voiculescu, fiind iniţiată de preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu - oferă soluţii pentru despăgubirea chiriaşilor şi a proprietarilor caselor naţionalizate. Legea nr. 1 pe 2009, pentru modificarea şi completarea Legii 10 pe 2001, a fost aprobată de Parlament în iunie 2008 şi a fost publicată în Monitorul Oficial al României la 3 februarie 2009, însă nu poate fi aplicată, pentru că nici astăzi nu există normele metodologice de aplicare. "Legea constituie soluţia la o problemă care a traumatizat societatea românească, respectiv raportul dintre foştii proprietari ai caselor naţionalizate şi persoanele care au dobândit cu bună credinţă proprietatea asupra acestor imobile. Legea nr. 1 pe 2009 a echilibrat acest raport şi a detensionat relaţiile sociale. În aceste condiţii, opoziţia preşedintelui a fost absolut nejustificată, plasându-se în afara rolului de factor de echilibru conferit constituţional", a spus Lia Ardelean, vicepreşedinte PC, la mitingul de protest din faţa Palatului Cotroceni.

LUPTA CU BĂSESCU

După multe luni de tensiuni între iniţiatorul actului normativ şi preşedintele României, Legea Voiculescu există, dar nu poate fi aplicată. Parlamentul a votat, Curtea Constituţională s-a pronunţat în favoarea Legii Voiculescu, legea s-a publicat în Monitorul Oficial, dar totuşi nu se aplică. "De ce? Pentru că ambiţia cu accente dictatoriale a unei persoane prevalează asupra instituţiilor fundamentale ale democraţiei. Ne întrebăm, în aceste condiţii, care mai este rolul Parlamentului, ce sens mai au dezbaterile, avizele, rapoartele comisiilor parlamentare sau votul plenului. Oricum, nimic nu contează, ca într-un veritabil regim monarhic absolut", a mai precizat Lia Ardelean. Din nefericire pentru numeroşii români care trebuie să beneficieze de prevederile acestei legi, termenul legal pentru emiterea normelor metodologice necesare pentru aplicarea Legii 1 pe 2009 a expirat încă de la 1 martie 2009. Din martie până în prezent, aceşti oameni şi-au pierdut locuinţele şi au suportat tensiunea proceselor de retrocedare. De la expirarea acestui termen până în prezent, iniţiatorul legii, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a adresat numeroase întrebări şi interpelări premierului Emil Boc, referitoare la motivul nepublicării normelor metodologice de aplicare şi data la care acestea vor fi emise. Din păcate, până când justiţia se va pronunţa asupra punerii în aplicare a acestei legi atât de importante pentru oameni, românii care şi-au cumpărat locuinţele cu bună credinţă sunt în continuare evacuaţi. Viaţa lor se schimbă dramatic, dar nimeni nu-i ajută. "Ne-am fi dorit ca acest miting să nu aibă loc. Ne-am fi dorit să trăim într-o Românie fără băseşti şi fără boci care, odată ajunşi la putere, au exercitat-o abuziv în detrimentul şi spre sfidarea cetăţenilor. Suntem astăzi aici pentru a solicita actualului preşedinte şi instrumentelor sale docile din Executiv să respecte Constituţia şi legile ţării. Traian Băsescu a tergiversat în mod deliberat, mai mult de şase luni, Legea Voiculescu, atacând-o şi la Curtea Constituţională de două ori", a arătat şi Vlad Hogea, vicepreşedinte al Partidului Conservator, la mitingul de la Cotroceni. Legea Voiculescu ar trebui să pună punct speculaţiilor cu titluri de proprietate, determinând despăgubirea rapidă a proprietarilor şi aducând o soluţie clară pentru chiriaşii care au cumpărat cu bună credinţă casa în care au locuit.

×
Subiecte în articol: observator