Ambasada Franţei la Bucureşti se consideră victima unei decizii ilegale a primarului Sectorului 1 şi precizează că a solicitat protecţia MAE, dar a şi făcut apel la Justiţie în legătură cu autorizarea construirii unei terase-bar, deschise non-stop, în apropierea imediată a zidului incintei misiunii.
"Ambasada Franţei în România este, în prezent, victima unei decizii ilegale a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, ce autorizează construirea unei terase-bar, deschisă non-stop, în apropierea imediată a zidului incintei Ambasadei Franţei, în Strada Biserica Amzei nr 19", se arată într-un comunicat de presă. Aceeaşi sursă precizează că, pe lângă impactul asupra liniştii şi securităţii necesare exercitării misiunii diplomatice, construcţia incriminată ar fi trebuit să ia în considerare şi calitatea de monument istoric a imobilului care găzduieşte misiunea diplomatică, iar decizia de autorizare ar fi trebuit să fie luată de Primarul General al Capitalei. "În plus, această decizie este afectată şi de alte ilegalităţi", susţine ambasada. "După ce a făcut apel, pe cale verbală şi scrisă, către primarul Sectorului 1 pentru revizuirea poziţiei, Ambasada Franţei, în virtutea Convenţiei de la Viena, a solicitat protecţia autorităţilor române. Prin urmare, Ambasada a sesizat Ministerul Afacerilor Externe, care la rândul său a sesizat Prefectul Municipiului Bucureşti. În paralel, Ambasada a făcut apel la Justiţie, precum şi la celelalte autorităţi competente, pentru ca această dezordine să înceteze definitiv", se arată în comunicat. Ambasada Franţei mulţumeşte autorităţilor române pentru reacţia acestora şi speră că demersul său va găsi o soluţionare favorabilă.
AUTORIZAŢIA, ATACATĂ ÎN INSTANŢĂ
Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a anunţat că va ataca în instanţă o autorizaţie de construcţie pentru extinderea unui spaţiu comercial din Strada Biserica Amzei, emisă de Primăria Sectorului 1, pe motiv că acest act ar fi "abuziv". Potrivit unui comunicat de presă remis astăzi de Prefectura Capitalei, autorizaţia a fost emisă de către Primăria Sectorului 1 în decembrie 2009, deşi imobilul se afla în zona protejată, fiind clasificat ca monument istoric, "situaţie în care orice autorizaţie de construcţie se emite de Primăria Municipiului Bucureşti, iar contractul de închiriere pentru spaţiu a expirat în ianuarie 2007".