x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sfaturile ambasadei Suediei privind deszăpezirea. Cum scapi de zăpadă respectând şi egalitatea de gen

Sfaturile ambasadei Suediei privind deszăpezirea. Cum scapi de zăpadă respectând şi egalitatea de gen

31 Ian 2014   •   16:06
Sfaturile ambasadei Suediei privind deszăpezirea. Cum scapi de zăpadă respectând şi egalitatea de gen
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ambasada Suediei dă exemplu, pe site-ul oficial, oraşul Karlskoga, similar cu Bucureştiul, în care deszăpezirea s-a făcut, anul acesta, în aşa manieră încât să fie respectată şi egalitatea de gen şi să se reducă şi numărul de accidente.

"La fel ca atunci când a nins masiv în Bucureşti, la fel şi în municipiul Karlskog, din Suedia, prima prioritate a fost să se cureţe de zăpadă mai întâi centura, apoi marile bulevarde şi în final staţiile de autobuz, trotuarele şi pistele pentru biciclete. Însă apoi municipalitatea a efectuat un studiu şi a constatat că pe suprafaţele curăţate circulau în special bărbaţii. Mai mult, s-a constatat că pentru fiecare accident provocat de alunecarea unui automobil pe gheaţă, existau trei accidente provocate de alunecarea pietonilor pe gheaţă. Studiul a arătat că majoritatea celor care merg pe jos sau cu mijloacele de transport în comun sunt femei", se arată în articolul ambasadei.

"Atunci municipalitatea a luat măsuri ca deszăpezirea să fie făcută repectându-se principiul egalităţii de gen. Dat fiind că un automobil de deplasează mai uşor pe o suprafaţă de câţiva centimetri de zăpadă decât un pieton sau un biciclist, priorităţile s-au schimbat. Trotuarele, staţiile de autobuz şi pistele pentru biciclilşti au fost curăţate mai întâi, la urmă fiind lăsate drumurile principale. Aceste schimbări pot fi făcute fără costuri suplimentare şi este de aşteptat să scadă şi numărul de spitalizări", se mai arată în articolul care menţionează că modelul oraşului Karlskog este studiat şi de alte localităţi din Suedia. 

×