x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ai brăduți parfumați sau cruciulițe în dreptul parbrizului mașinii? Îți vei lua o amendă URIAȘĂ

Ai brăduți parfumați sau cruciulițe în dreptul parbrizului mașinii? Îți vei lua o amendă URIAȘĂ

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2024   •   09:00
Ai brăduți parfumați sau cruciulițe în dreptul parbrizului mașinii? Îți vei lua o amendă URIAȘĂ
Sursa foto: Hepta

Codul Rutier 2024 prevede amenzi mai mari pentru șoferii care montează diverse accesorii pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale ale mașinii.

Legislația rutieră din România interzice obturarea parbrizului sau a lunetei cu diferite obiecte.

Astfel, este complet interzisă lipirea sau montarea de obiecte în dreptul parbrizului, printre acestea numărându-se și brăduții parfumați.

Potrivit Antena 3 CNN, în cazul multor șoferi, brăduții parfumați sunt nelipsiți din mașină, datorită mirosului plăcut, însă aceștia trebuie să știe că riscă să primească o amendă usturătoare.

De asemenea, cruciulițele, iconițele sau alte accesorii nu pot fi montate în dreptul parbrizului, chiar dacă dimensiunile lor sunt mici.

Codul Rutier 2024 îi lămurește pe șoferi în legătură cu acest aspect, menționând și sancțiunea pe care aceștia o riscă.

"Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legală admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte, însemnând o sancțiune cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 de lei, având în vedere că din acest an punctul de amendă a crescut la 165 de lei.

"Este important să ai o vizibilitate cât mai mare"

Instructorul auto Marian Croitoru a explicat, pentru ProMotor, de ce este bine să avem parbrizul "curat”, fără obiecte care să ne împiedice vizibilitatea.

"Este important să ai o vizibilitate cât mai mare. Sunt unii care își umplu parbrizul cu cruciulițe, abțibilduri, afișe, chiar și CD-uri.

Dar chiar și o cruciuliță, de exemplu, îți poate acoperi un biciclist sau un pieton. Practic, în loc să îl vezi de la 100 de metri, îl observi când ajungi la 20-30 de metri de el.

Și ajungi să faci o manevră bruscă, să frânezi sau să tragi de volan. Și riști ori să fii lovit din spate de alt șofer, ori să lovești tu alte mașini.

Așa că, da, este bine să ai toate geamurile curate, fără nimic care să îți afecteze vizibilitatea”, a explicat Marian Croitoru, pentru ProMotor.

Aceste accesorii parfumate pot fi amplasate pe bord sau pe unul dintre stâlpii mașinii.

În acest fel, nu este împiedicată vizibilitatea asupra drumului și nu riscați să fiți amendați.

×