x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANAF. Prejudiciu de peste 40 de milioane de lei pe piața mașinilor rulate

ANAF. Prejudiciu de peste 40 de milioane de lei pe piața mașinilor rulate

04 Ian 2022   •   11:40
ANAF. Prejudiciu de peste 40 de milioane de lei pe piața mașinilor rulate

Inspectorii ANAF au stabilit un prejudiciu de peste 40 milioane de lei, cauzat de mai multe firme din Bulgaria. Acestea nu plăteau TVA simulând achiziționarea de autoturisme rulate în Bulgaria, în timp ce livrarea și înmatricularea se realiza în România.

Inspectorii antifraudã din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscalã (ANAF) au estimat un prejudiciu în sumã de 40.694.434 lei reprezentând TVA de platã în sarcina a 14 societãți din Bulgaria. În perioada 01.02.2020-30.11.2020, acestea s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale prin simularea achiziționãrii de autoturisme rulate în Bulgaria, în timp ce livrarea și înmatricularea se realiza de fapt în România, tranzacțiile nefiind declarate.

Potrivit ANAF, societãțile controlate erau specializate în efectuarea de achiziții intracomunitare de autovehicule second hand de la diverși furnizori din spațiul intracomunitar și se ocupau inclusiv de transportarea, descãrcarea, recepția și livrarea autovehiculelor direct în România, unde erau ulterior livrate și vândute cãtre persoane fizice și juridice, fãrã ca aceste tranzacții sã fie declarate și fãrã ca societãțile sã se înregistreze în scopuri de TVA în România.

Astfel, societãțile nu raportau în Bulgaria achizițiile intracomunitare efectuate de la partenerii din Comunitatea Europeanã, deși aceștia din urmã declarau livrãri intracomunitare scutite de TVA cãtre societãțile bulgãrești.

În plus, din analiza documentelor puse la dispoziția echipelor de control de proprietarii mașinilor, reiese cã autovehiculele au fost promovate spre vânzare pe site-urile specializate în vânzări auto.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ANAF