x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANAF șterge datoriile a mii de români. Cine sunt contribuabilii cărora li se anulează sumele restante și cine va plăti 70% impozit din 2024

ANAF șterge datoriile a mii de români. Cine sunt contribuabilii cărora li se anulează sumele restante și cine va plăti 70% impozit din 2024

de Redacția Jurnalul    |    05 Ian 2024   •   09:30
ANAF șterge datoriile a mii de români. Cine sunt contribuabilii cărora li se anulează sumele restante și cine va plăti 70% impozit din 2024

O parte dintre contribuabilii români vor scăpa de datoriile către ANAF, fără să le achite, chiar la început de an.

Potrivit Antena 3 CNN, este vorba despre românii care au datorii mai mici de 40 de lei către această instituție. 

Autoritățile au început deja anularea creanțelor fiscale restante, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului trecut, potrivit Codului de Procedură Fiscală. 

Procedura este aplicată în fiecare an, atât pentru creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central (ANAF), cât și pentru cele administrate de autorități locale. Este vorba atât de persoane fizice, cât și de firme, scrie profit.ro.

În cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin hotărâre, autoritățile pot stabili plafonul creanțelor fiscale care pot fi anulate, fără a  depăși însă limita de 40 de lei.

Românii care vor plăti 70% impozit din 1 iunie 2024 

Pe de altă parte, există și o categorie de români ale căror datorii nu vor fi iertate, ci, dimpotrivă, vor crește considerabil. 

Este vorba despre persoanele fizice care nu-și pot justifica veniturile și care vor plăti un impozit de 70% de la 1 iunie 2024, în loc de 16%, cum este în prezent. 

Această prevedere a fost introdusă prin legea noilor taxe și rămâne de văzut cum se va face concret această verificare, dacă acea persoană nu este în evidențele.

Întrebat cum crede că se va face această verificare a persoanelor fizice, în condițiile în care cei de la ANAF n-au reușit să rezolve problema marilor evazioniști, Adrian Negrescu, analist financiar, a vorbit de urmărirea tranzacțiilor financiare.

"Se va face (verificarea persoanelor fizice - n.r.) probabil prin urmărirea tranzacțiilor financiare, achiziții de apartamente, de mașini, de bunuri de lux, care vor duce probabil la aceste persoane care într-adevăr aveau averi nejustificate.

Altfel, este foarte dificil să-i descoperi până la urmă pe cei care își ascund averile, dacă tu nu reușești practic să monitorizezi tot ce înseamnă tranzacții în economia românească. 

Mă întreb oare dacă va reuși ANAF să-i descopere pe acești oameni care fac averi din evaziune, pentru că până acum, în ultimii 15 ani, au fost doar vreo 800 de persoane care au fost în vizorul Fiscului și care au primit niște amenzi mai mult simbolice decât să recupereze practic pierderile cauzate de neplata taxelor și impozitelor. 

Deci va fi, din punctul meu de vedere, o misiune aproape imposibilă să aplici acea taxă de 70% unor averi care de foarte multe ori sunt ascunse nu aici în România, ci în paradisurile fiscale. 

Noi până nu vom digitaliza practic tot ce înseamnă achiziție și tranzacție financiară în România, ne va fi dificil să descoperim într-adevăr pe cei care au zeci de apartamente sau zeci de terenuri sau cine știe ce mașini de lux și lucrează pe un salariu, să spunem, la stat. Sunt foarte multe persoane de acest gen.

Pe de altă parte, într-adevăr, în economia reală să fac foarte mulți bani din evaziune fiscală, din neplata taxelor și e foarte dificil să-i descoperi pe acești oameni, dacă tu nu reușești într-un fel sau altul să controlezi ceea ce se întâmplă din punct de vedere financiar în economie. 

Sper ca această factură electronică care intră în vigoare la 1 ianuarie să aducă mai multă lumină în zona de evaziune fiscală și statul să reușească măcar să adune jumătate din bani, măcar din TVA-ul neplătit de către companii pe baza tranzacțiilor financiare", declara Adrian Negrescu, analist financiar, la finalul anului trecut, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: ANAF datorii anulare impozit