O a patra viitură pe râul Siret este aşteptată să intre în România dinspre Ucraina în următoarele ore şi, deşi acumularea de la Stânca Costeşti este pregătită să preia volumul suplimentar al viiturii care vine din amonte, familiile din Rădăuţi Prut care au rămas în zona inundabilă sunt evacuate.
Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) informează, vineri, că nivelul Prutului la staţia Cernăuţi, în zona ucraineană, este în scădere. La staţia Oroftiana, Prutul înregistrează un nivel de 790 de centimetri, cu 140 de centimetri peste cota de pericol, iar tendinţa este, potrivit specialiştilor, una "de creştere uşoară".
Pentru vârful de viitură, cota prognozată la staţia Oroftiana este de 810 centimetri, faţă de 860 de centimetri cât s-a înregistrat în anul 2008.
"Viitura se va propaga în următoarele ore pe sectorul Oroftiana-Rădăuţi Prut, la staţia Rădăuţi Prut fiind deja depăşită cota de atenţie. Cota prognozată la staţia Oroftiana este cu circa 50 de centimetri mai mică decât cea din anul 2008. În prezent sunt evacuate preventiv familiile din Rădăuţi-Prut care au rămas în zona inundabilă după viitura din 2008", se precizează în comunicatul de vineri al ANAR.
Specialiştii instituţiei susţin că viitura pe Prut "va fi atenuată în acumularea Stânca-Costeşti", unde, în prezent, cota apei este constantă. Rezerva în lacul de acumulare este de circa 250 de milioane de metri cubi de apă, iar debitul evacuat este de 830 de metri cubi pe secundă. Acest debit evacuat se va menţine constant în perioada următoare, iar digurile din aval "asigură tranzitarea în siguranţă" a apei scoase din barajul Stânca-Costeşti, mai afirmă specialiştii ANAR.
Citește pe Antena3.ro