x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Angajaţii Metrorex ameninţă cu grevă generală

Angajaţii Metrorex ameninţă cu grevă generală

de Elena Stan    |    13 Oct 2009   •   00:00

În perioada 1-10 noiembrie, peste 4.300 de angajaţi ai companiei Metrorex vor declanşa grevă generală dacă nu li se aprobă majorarea salariilor cu 26%, potrivit declaraţiei preşedintelui Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi. "Contractul colectiv de muncă expiră la 1 noiembrie şi până la ora actuală nu am putut negocia cu Consiliul de Administraţie şi cu directorul general. Aceştia au invocat faptul că nu au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2009", a spus preşedintele Uniunii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi.

Acesta a precizat că solicită o majorare de salariu în cadrul noului contract colectiv de muncă, precizând că la negocieri se va ţine cont de devalorizarea leului comparativ cu euro, precum şi de inflaţie. "20% înseamnă devalorizarea leului faţă de euro, timp în care importurile au crescut pentru produsele de bază, ceea ce a dus la o scădere a nivelului de trai cu 20%, iar 6,5% reprezintă indicele de inflaţie care este pus la dispoziţie de Comisia Naţională de Statistică. Deci procentul de la care vom pleca în negociere este în jur de 26% majorare salarială", a explicat Rădoi.

ACTIVITATE

Potrivit USLM, în 2009, numărul călătorilor s-a dublat de la 300.000 pe zi în 2008 la 650.000 pe zi anul acesta. De asemenea, s-a redus frecvenţa de circulaţie a trenurilor de la cinci la trei minute şi s-au dat patru staţii în exploatare, fără angajarea altor salariaţi. Rădoi a menţionat că subvenţia de la bugetul de stat s-a micşorat cu trei milioane de lei în acest an. Ultima majorarea salarială a angajaţilor Metrorex a fost de 23% în noiembrie 2008. Rădoi a precizat că salariul mediu al unui angajat de la Metrorex se încadrează în medie la 1.500-1.600 de lei. "Am declanşat conflictul de muncă, după care urmează negocierea cu Ministerul Muncii, după care urmează anunţul cu 48 de ore înaintea grevei de avertisment de două ore, iar după cinci zile vom declanşa greva generală", a mai spus Ion Rădoi.

×
Subiecte în articol: observator