Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 - 18 mai 2004. Conform Agenţiei Naţionale de Integritate, în acea perioadă Johannis a deţinut şi exercitat concomitent atât funcţia de edil, cât şi funcţia de membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale.
Într-un comunicat transmis, luni dimineaţă, Agenţia Naţională de Integritate precizează că s-a sesizat din oficiu în urma publicării în presă, în 5 noiembrie 2009, a articolului "Iohannis interzis ca premier", cu privire la posibila nerespectare de către Klaus Iohannis, în calitate de primar al municipiului Sibiu, a dispoziţiilor legale referitoare la regimul juridic al incompatibilităţilor.
"Având în vedere reglementările legislative şi întrucât, în urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii 144/2007, republicată, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către Iohannis Klaus-Werner a prevederilor legale privind regimul incompatibilităţilor, în temeiul art. 45, alin. 1 al aceluiaşi act normativ, s-a procedat la verificarea stării de incompatibilitate între funcţia de primar şi cea de membru al consiliului de administraţie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică SA", arată sursa citată de Mediafax.
Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită, susţine ANI, precizând că Iohannis nu a făcut uz de drepturile sale, în sensul de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare."În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor primite de la Judecătoria Sibiu şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, au rezultat următoarele Iohannis exercitat mandatul de Primar al Municipului Sibiu în perioadele 2000 – 2004 şi 2004 – 2008; Iohannis se află în prezent în exercitarea legală a celui de-al treilea mandat consecutiv de primar (pentru perioada 2008 – 2012); Iohannis a fost numit, la data de 7 ianuarie 2002, în funcţia de membru al consiliului de administraţie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A.; Iohannis s-a retras din funcţia de membru al consiliului de administraţie al SC Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A. la data de 18.05.2004; S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A. a înregistrat, în urma desfăşurării activităţii pe parcursul anului fiscal 2003, venituri totale de 845.659.000 ROL; S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A.a înregistrat, în urma desfăşurării activităţii pe parcursul anului fiscal 2004, venituri totale de 1.752.654.000 ROL, precum şi un profit net de 491.142.000 ROL", potrivit ANI.
Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 279/21.04.2003 şi a intrat în vigoare la data de 23 aprilie 2003.
Potrivit prevederilor art. 91, alin. (3), teza ultimă din Legea nr. 161/2003, domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER, în calitate de Primar al Municipiului Sibiu, a avut posibilitatea de a pune capăt stării de incompatibilitate în care se afla prin renunţarea în cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ menționat, însă acesta, încălcând termenul legal, a renunțat la calitatea de administrator în cadrul S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A abia în data de 18.05.2004. De asemenea, înregistrarea veniturilor şi a profitului, în perioada de referinţă, de către S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A. demonstrează atât că societatea comercială şi-a desfăşurat activitatea în mod neîntrerupt, precum şi faptul că domnul Iohannis Klaus a exercitat efectiv funcţia de administrator al acestei societăţi comerciale.
Astfel, în urma verificărilor, s-a constatat faptul că Iohannis, în calitate de primar al Municipiului Sibiu, s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 23.04.2003 (data intrării în vigoare a Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei) și până la data de 18.05.2004 (data retragerii din funcţia de administrator la S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A).
Conform dispoziţiilor art. 91, alin. (4) din Legea nr. 161/2003, “în situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. 3, prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 60 zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale”.
De asemenea, potrivit prevederilor art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective", mai arată ANI.
Citește pe Antena3.ro