x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 11 oameni, salvați în urma transplanturilor de săptămâna trecută

11 oameni, salvați în urma transplanturilor de săptămâna trecută

de Redacția Jurnalul    |    12 Aug 2024   •   18:15
11 oameni, salvați în urma transplanturilor de săptămâna trecută

11 oameni au primit o nouă şansă la viaţă prin transplant de organe, iar şi mai mulţi vor avea o viaţă mult mai bună prin transplant de cornee şi ţesuturi osteotendinoase, după prelevările făcute săptămâna trecută. anunță luni Agenția Națională de Transplant.

Potrivit ANT, prelevările au început marţi seara la Spitalul Clinic de Urgență București cu acordurile familiilor a doi pacienţi în vârstă de 64 şi 71 de ani, diagnosticaţi în moarte cerebrală în urma unui AVC hemoragic, respectiv hemoragie subarahnoidiană.

Pentru intervenţiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat și rinichi și de la Spitalul Clinic Urgente Oftalmologice pentru cornee. Astfel, 5 pacienți români au primit o nouă șansă la viață prin transplanturile de ficat și rinichi realizate de echipele de la Institutul Clinic Fundeni, iar alţi 4 pacienţi se vor bucura de o viață mai bună datorită transplanturilor de cornee.

Câteva ore mai târziu, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, familia unui pacient în vârstă de 33 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui anevrism rupt, a fost de acord cu donarea de organe și țesuturi.

Intervenţia de prelevare a ficatului a fost realizată de echipa de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași, iar cea de prelevare cornee de echipa din cadrul Clinicii de Oftalmologie a spitalului ieşean. Echipa chirurgicală de la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon Iași a efectuat intrevenţia de prelevare pentru rinichi, iar echipa Băncii de Țesut a Spitalul Clinic Colentina a realizat intervenția de prelevare țesuturi osteotendinoase.

Astfel, un pacient în stare critică a fost salvat datorită intervenției de transplant hepatic realizat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon" Iași. Intervențiile de transplant renal s-au realizat la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon Iași, iar doi pacienți vor scăpa de ședințele de dializă. Corneea prelevată va fi transplantată în cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

„Datorită platformei europene de schimb de organe FOEDUS, din care face parte şi ANT, fiindcă pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iaşi a fost prezentă şi o echipă de chirurgi din Grecia, de la Onasseio Cardiac Surgery Center”, transmite ANT.

Conform agenției, de la începutul anului şi până în prezent, în România au fost 50 de donatori în moarte cerebrală.

(sursa: Mediafax)

 

×