Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat că demersul lui Sebastian Vlădescu privind dezbaterea publică a ideii impozitării pensiilor şi limitarea dreptului la alocaţie, reprezintă "haiducia de dreapta a Guvernului Boc", care arată că Executviul este în căutare disperată de bani.
Întrebat cum comentează intenţia lui Vlădescu de a supune dezbaterii ideea impozitării pensiilor, Antonescu a răspuns: "Asta este haiducia de dreapta a Guvernului Boc".
"Cum să comentez? Un om de dreapta, e un guvern de dreapta, care doreşte să ia alocaţiile de la bandiţii de copii ai bandiţilor de bogaţi şi să impoziteze pensiile şi sub 1.000 de lei, de la bandiţii de pensionari. Dincolo de lucrurile astea, care deja au căpătat o alură halucinantă, eu cred că toate aceste semne ne arată pur şi simplu că Guvernul nu mai are bani şi că suntem în preajma riscului incapacităţii de plată, pentru că în momentul în care vedem că salariaţi numeroşi încasează mai puţini bani şi ni se povesteşte de fapt că au greşit contabilii, au greşit mii de contabili toţi în acelaşi sens", a susţinut Crin Antonescu, citat de Mediafax.
El a mai spus că, atunci când se vorbeşte despre "o aberaţie precum aceea a atacării unui drept constituţional al copilului, al fiecărei mame, indiferent de starea materială, când se vorbeşte acum de impozitarea pensiilor, deci şi a pensiilor mici, foarte mici, înseamnă că Guvernul este într-o căutare disperată de bani".
"Asta ne arată încă o dată că, în afară de a încerca să jecmănească diferite categorii de venituri, nu are nicio altă soluţie pentru a face ca economia să producă bani şi ca bugetul să fie alimentat", a conchis Antonescu.
"Există diverse forme de venit în România, printre care şi pensiile. Pensia este o depunere a fiecărui cetăţean pentru un venit viitor. La momentul realizării venitului, ar trebui ca întreg venitul să fie taxat. Deci orice venit, într-un stat civilizat, se taxează. Că de aia funcţionează statul social. Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordării ei, lucru care e foarte frecvent în multe state din lume, dar nu o taxăm la momentul plăţii. Deci scoatem din circuitul de taxare o sumă foarte importantă care în toată lumea asta se taxează. Aşa ajung alte state să aibă venituri bugetare de 47% din PIB. Aş vrea să devină dezbatere publică: trei milioane şi ceva de plătitori, 6 milioane de beneficiari. Spunem acum că am vrea o pensie care să reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totală de 30% din PIB. E foarte greu să-ţi închipui cum, având atât de puţini plătitori şi atâţia beneficiari şi o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva să-ţi plătească 45%", afirmă Vlădescu.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, vineri, că este în lucru un proiect de act normativ prin care alocaţiile de stat pentru copii să nu mai fie acordate celor care provin din familii cu venituri mari, el precizând că nu a fost încă stabilit plafonul de la care alocaţiile să nu mai fie date.
Ministrul Mihai Şeitan a precizat că ministerul intenţionează să plafoneze şi acordarea tuturor prestaţiilor sociale, astfel încât doar persoanele care au realmente nevoie de ajutor să beneficieze de acesta.
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, referitor la proiectul privind alocaţiile pentru copii, că nu se doreşte să se facă economii bugetare "pe seama copiilor", ci să se aplice principiul solidarităţii active, adăugând că dreptul la alocaţie este recunoscut, dar cuantumul se stabileşte de stat. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro