x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Galațiul inundat, Vasluiul lovit de ploi cât pentru un an întreg

Galațiul inundat, Vasluiul lovit de ploi cât pentru un an întreg

de Redacția Jurnalul    |    16 Sep 2024   •   21:45
Galațiul inundat, Vasluiul lovit de ploi cât pentru un an întreg
Sursa foto: Ruperea barajelor de la Galați era previzibila

În ultimele 72 de ore, echipele Apelor Române - SGA Galați au intervenit în multiple localități pentru a limita efectele inundațiilor. În timp ce Galațiul luptă cu inundații devastatoare, Vasluiul a înregistrat cantități de ploaie echivalente cu cele normale pentru un an întreg.

În ultimele 72 de ore, echipele Apelor Române - SGA Galați au intervenit în multiple localități pentru a limita efectele inundațiilor. La Foltești, s-a lucrat la supraînălțarea digului de apărare de pe râul Chineja. În Izvoarele, echipele se luptă să evacueze apa din gospodării, iar la Piscu, râul Suhu este sub monitorizare constantă, cu nivelul apei în scădere. Situația rămâne critică la Cuza Vodă, unde forțele de intervenție au fost suplimentate.

Situația din Galați pare să fie parte a unui fenomen meteorologic extrem care afectează întreaga regiune. În județul Vaslui, stația hidrometrică Cârja a raportat 253 l/mp, în timp ce la acumularea Sărata s-au măsurat 210,5 l/mp.

Valorile anunțate pentru județul Vaslui sunt echivalente cu precipitațiile normale pentru un an întreg în regiune.

Experții estimează că 60-65% din pagubele actuale din județul Galați au fost cauzate de precipitații care au depășit 200 l/mp, căzute într-un interval scurt de timp. Ploile torențiale au generat viituri rapide pe râurile mici, provocând inundații de tip fulger cu o probabilitate de revenire estimată la o dată la 100-120 de ani.

Apele Române susțin că investițiile pe care le-a derulat în ultimii ani în județul Galați au contribuit la limitarea efectelor produse de inundații, prin amenajări și consolidări de maluri.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: apele romăne Galaţi vaslui