Aproximativ 1.500 - 2.000 de turisti iranieni ar putea veni in acest an pe litoralul romanesc si in Delta Dunarii, hotelierii sperand ca numarul acestora sa creasca in anii urmatori, au anuntat reprezentantii Asociatiei Litoral-Delta Dunarii, care s-au intalnit cu investitori din Iran.
Presedintele Asociatiei Litoral-Delta Dunarii si al ANAT, Corina Martin, a declarat dupa o intalnire intre o delegatie a investitorilor iranieni in turism si transport aerian cu autoritatile din Constanta si cu hotelieri din Mamaia, ca turistii din Iran solicita hoteluri de trei, patru si cinci stele si all-inclusive, sustinand ca trebuie facuta o promovare foarte buna pentru a aduce pe litoralul romanesc acesti turisti.
"Daca ne propunem sa atragem piata iraniana, pentru inceput cu un numar mai redus de turisti, intre 1.500 si 2.000, tintind undeva spre cateva mii de turisti in urmatorul an, trebuie sa ne prezentam cu oferte care sa vina exact pe ceea ce cer turistii iranieni. S-a vorbit de all-inclusive pe litoral, vrea sa va spun ca exista primul resort all-inclusive in nordul statiunii Mamaia, sunt si alte hoteluri care au mai exersat serviciul all-inclusive pentru alte piete, de exemplu pentru piata germana. S-a vorbit de hoteluri de cinci stele, dar practic interesul tour-operatorilor iranieni a fost foarte clar exprimat si pentru hoteluri de trei si patru stele atata vreme cat raportul intre ceea ce vor plati acesti turisti si ceea ce vor primi este unul corect", a spus Corina Marin.
"Deci, ne punem problema sa oferim servicii foarte sigure, foarte curate daca vreti, in sensul acuratetii lor, adica ceea ce promitem trebuie sa oferim. Important este sa asiguram o promovare foarte buna a destinatiei litoral si Delta Dunarii pe piata iraniana pentru ca fara promovare o destinatie noua este foarte greu de vandut", a mai spus ea.
Corina Marin a precizat ca o problema pentru sosirea iranienilor in Romania ar fi obtinerea vizei, operatiunea fiind una care in prezent dureaza pana la doua saptamani.
"Principala problema ramane cea a obtinerii vizei. Deja de doi ani eforturile noastre in acest sens au urmarit o facilitare a procedurii, iar in acest moment vorbim de o scurtare a procedurii a vizei pana la 15 zile. Nu ar fi in acest moment un mare impediment, important este sa dovedim ca acest proiect poate sa functioneze ceea ce va urgenta in viitor si procedura de obtinere a vizei pentru Iran", a explicat presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii si al ANAT.
Corina Martin a mai afirmat ca, in urma contractelor care vor fi incheiate intre tour-operatori iranieni cu hotelieri de pe litoral, turistii vor ateriza pe aeroportul din Tulcea si de aici se vor indrepta fie spre Delta Dunarii, fie spre statiunea Mamaia, in functie de ceea ce isi doresc.
"Este vorba despre contracte pe care tour-operatori iranieni le incheie cu hotelieri de pe litoral si din Delta Dunarii. Charterul va ateriza pe aeroportul din Tulcea, de acolo sunt organizate atat sejururi in Delta Dunarii cat si pe litoralul romanesc, in acest moment s-a cerut numai statiunea Mamaia. Proiectul incepe la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie, atunci vom avea primul charter. Si in sezonul trecut am avut patru grupuri de turisti iraniei care au fost la Tulcea, au avut vacante in Delta, vrem sa consolidam acest proiect si speram sa avem cel putin 12 zboruri charter din Iran in Romania in 2012", a mai spus Corina Martin.
O delegatie formata din investitori iranieni in turism si transport aerian a participat, marti, in Mamaia, la o intalnire cu autoritatile locale, cu hotelieri si cu reprezentanti ai agentiilor de turism.