x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Arafat, explicații despre tragedia de la Babeș: Am aflat la 17.00. Am vorbit cu Voiculescu la 18.00

Arafat, explicații despre tragedia de la Babeș: Am aflat la 17.00. Am vorbit cu Voiculescu la 18.00

12 Apr 2021   •   23:54
Arafat, explicații despre tragedia de la Babeș: Am aflat la 17.00. Am vorbit cu Voiculescu la 18.00
Sursa foto: Lucian Alecu

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni noaptea, că a aflat despre tragedia de la Spitalul „Victor Babeș” după ora 17.00 și a fost sunat de ministrul Sănătății după ora 18.00.Raed Arafat a fost întrebat într-o conferință de presă la ce ora a aflat de faptul că TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș” s-a defectat.

„Inițial am aflat în jurul orei 17.20 că este o problemă. Ulterior am aflat că există pacienți în stop și mai târziu - nu pot să vă spun ora exactă - am aflat că există trei pacienți în stop cardiac”, a spus Arafat.

După acest moment a fost înștiințată Poliția Omoruri, iar oamenii legii au mers la Spital pentru a investiga.

„Nu știu ora la care a fost înștiințată Poliția, dar personal am vorbit cu adjunctul Poliției Capitalei, cu domnul Gavriș. Știa deja ceea ce s-a întâmplat. Mi-a spus că se pregătește echipă să meargă acolo și echipa a mers acolo”, a mai spus Arafat.

Șeful DSU a precizat că după ce aparatele de ATI s-au oprit s-a început ventilație manuală, pe balon: „Pentru ce au făcut cadrele medicale eu nu am niciun dubiu că au făcut tot posibilul să prevină pierderea de vieți”.

Întrebat la ce oră a fost anunțat ministrul Sănătății despre situația de la „Victor Babeș”, șeful DSU a spus că Vlad Voiculescu l-a sunat în jurul orei 18.00.

„Eu mai degrabă pot să spun că dânsul m-a sunat prima dată și nu am sunat în alte părți. Eram în discuții să văd că situația este sub control. Dânsul m-a sunat dar după ora 18.00. M-a sunat și am explicat toată situația care este și în ce situație ne aflăm. Deja era anunțat și noi l-am informat până la ce nivel am ajuns, toate aceste aspecte”, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat a spus că a primit sute de apeluri telefonice, însă nu a răspuns decât celor care aveau legătură cu tragedia de la „Babeș”, explicând, astfel, de ce, timp de trei ore, până după ora 20.00, nicio autoritate nu a confirmat tragedia de la Spitalul „Victor Babeș”.

„Telefonul meu a sunat poate din 10 în 10 secunde. Nu am răspuns decât la telefoanele care erau corelate direct cu incidentul. În momentul în care avem situație de urgență rolul nostru principal este să gestionăm situația, chiar dacă suntem în birou sau în altă parte. A fost pregătit un comunicat care a fost dat, dar răspunsul la telefoane în timpul situațiilor de urgență (...) dacă stăteam la telefon să răspund la toate cu siguranță nu mai aveam ce face de a discuta cu colegii, de a găsi soluții, de a vedea ce fac. E un lucru care este normal oriunde. Nu poți în timpul urgenței să răspunzi la toate telefoanele decât dacă stai undeva și pe aceasta și alții se ocupă de toată situația. Eram în legătură cu managera Spitalului, la un moment dat cu domnul ministru Voiculescu. Normal că am discutat cu premierul cu domnul premier, cu domnul ministru Bode”, a mai explicat șeful DSU.

Întrebat de ce nu l-a sunat imediat pe ministrul Sănătății, Raed Arafat a spus că „dacă nu mă suna, sigur îl sunam. S-a întâmplat să mă sune el înainte să îl sun eu. Dar, oricum, eu obișnuiesc să sun și să anunț. De data asta, într-adevăr, nu am avut timp să sun și am fost sunat și am fost întrebat. Nu înseamnă că nu l-am informat, înseamnă că m-a sunat înainte să îl sun”.

Raed Arafat a refuzat să explice absenţa ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, de la conferinţa de presă de luni seara, de la Palatul Victoria, convocată în urma tragediei de la spitalul Victor Babeş.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: raed arafat