x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Articolul care a provocat Cotroceniul

Articolul care a provocat Cotroceniul

08 Iun 2005   •   00:00

Pe site-ul Internet al Presedintiei, www.presidency.ro, a aparut marti, 7 iunie, o completare la discursul presedintelui Traian Basescu. O completare halucinanta si care contrazice tot ce a spus presedintele la conferinta de presa referitor la cartelele telefonice.

Si anume, la textul initial: "Cel care a sunat a plecat cu ea din Romania si a sunat de la Bagdad", a fost adaugata o paranteza in care sta scris negru pe alb "(utilizand transmisie catre operator roman in sistem voce peste Internet - VoIP)". Ceea ce demonstreaza - si, totodata, contrazice ceea ce Traian Basescu a sustinut in conferinta de presa - ca OMAR HAYSSAM A FOST SUNAT DE PE UN NUMAR (TELEFON) DIN IRAK. Fara nici o legatura cu vreo cartela de telefonie mobila din Romania. Cele doua numere cu 0742... care au aparut pe telefonul lui Omar Hayssam fiind niste numere preluate aleatoriu (nefiind alocate vreunui abonat), asa cum se intampla in sistemul VoIP, cum este precizat chiar pe site-ul Presedintiei.

Ca o concluzie, ne intrebam ce se alege din una dintre cele mai importante probe din dosarul Hayssam, daca nu singura proba pe baza careia a si fost arestat acesta: cartela sau cartelele telefonice cu care a plecat din Romania Munaf, partenerul lui Omar Hayssam. Ceea ce pana la urma poate sa puna sub semnul intrebarii faptul ca Omar Hayssam si Mohamad Munaf ar fi organizat rapirea celor trei ziaristi romani. INCREDIBIL. (Valentin Zaschievici, Oana Stancu, Marina Constantinoiu)

EXPLICATIILE LUI BASESCU
Presedintele Traian Basescu a aratat luni seara ca Omar Hayssam a devenit suspect pentru celula de criza dupa ce, la 29 martie, autoritatile au interceptat convorbirea in care lui Omar i s-ar fi cerut 4 milioane de dolari in schimbul ziaristilor rapiti. Seful statului a subliniat de doua ori ca apelul s-a facut de pe o cartela Connex. "Hayssam nu stia un lucru: ca la ora 9:15 structurile statului interceptasera o convorbire telefonica pe care o avusese din Bagdad pe o cartela Connex, care a fost identificata imediat. Comunicarea i s-a facut ca aventura costa 4 milioane si el a inceput sa defileze cu ea public. Era o cartela cu numarul 0742…, cea de pe care se sunase, si a fost identificata imediat. Deci, cel care a sunat a plecat cu ea din Romania si a sunat de la Bagdad. In acel moment, la cea de-a doua sedinta, care s-a facut in jurul orei 13:00, s-a luat tot dosarul Omar Hayssam, relatiile lui, atat cat fusesera controlate de structurile de securitate ale statului, si s-a creat un mare indiciu, care ne obliga sa avem in vedere sa ne punem cateva intrebari in mod deosebit: de ce a fost sunat Omar Hayssam si cum o cartela Connex a ajuns la Bagdad si se suna de pe ea la ora 9:15, deci la circa 12 ore, 14 ore dupa rapirea celor trei cetateni romani si a insotitorului lor? In acel moment, suspiciunile noastre cu privire la o operatiune de care nu este strain Hayssam au inceput sa prinda contur".

×
Subiecte în articol: observator hayssam omar omar hayssam