Asistenta Emilia Baron care a uitat, in noiembrie 2009, un bebelus intr-un incubator la Maternitatea Bucur, a fost condamnata, marti, de Judecatoria Sectorului 4, la trei luni de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala grava din culpa.
De asemenea, instanta a decis ca familia bebelusului sa primeasca daune in valoare de 200.000 de euro, ce vor fi platite in solidar de Spitalul "Sf. Ioan", asistenta si alti doi angajati ai unitatii. In plus, spitalul a fost amendat cu 300.000 lei.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Pe 8 iunie 2010, procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au trimis-o in judecata pe Emilia Baron, asistenta la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan" din Bucuresti, care a uitat, in noiembrie 2009, un bebelus intr-un incubator la Maternitatea Bucur, nou-nascutul suferind arsuri grave.
De asemenea, procurorii au trimis in judecata si Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Ioan" din Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala grava din culpa.
Potrivit Parchetului, in noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2009, nou-nascutul, in varsta de trei zile, internat la Sectia de neonatologie a Maternitatii Bucur a Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Ioan", a suferit arsuri pe 20% din suprafata corpului in timp ce se afla intr-un incubator, in cursul unei proceduri de fototerapie, ca urmare a diagnosticarii cu icter de catre medicul specialist.
Aceasta procedura a fost realizata de asistenta Emilia Baron care avea in grija si supravegherea incubatoarelor si raportarea oricarei defectiuni intervenite in functionarea acestora.
Din cauza supraaglomerarii incubatoarelor, asistenta a recurs la modalitatea de a introduce cate doi nou-nascuti in fiecare incubator, fara a raporta in prealabil functionarea defectuoasa a incubatorului.
Nesupravegherea constanta si nemijlocita a incubatoarelor a facut posibil ca nou-nascutul sa intre in contact cu suprafetele metalice fierbinti ale incubatorului, fapt ce i-a cauzat leziuni grave (arsuri gradul II si III) pe 20% din suprafata corpului.
Raportul de expertiza medico-legala efectuat in cauza a concluzionat faptul ca leziunile traumatice s-au putut produce prin contactul cu un corp supraincalzit, leziuni asupra carora s-a intervenit specific chirurgical, in mod repetat, si au necesitat pentru vindecare 75-80 de zile de ingrijiri medicale, fiind totodata de natura sa puna in pericol viata nou-nascutului.
Cat priveste culpa unitatii medicale, s-a retinut ca aici nu s-au respectat obligatiile legale in materia controlului, prin verificarea periodica a dispozitivelor medicale aflate in utilizare (Agerpres).