O astronaută a NASA a revenit duminică pe Pământ de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la bordul unei nave spaţiale Soyuz, alături de un coleg american şi de unul rus, americanca doborând astfel recordul ţării sale pentru timpul petrecut în spaţiu, după o misiune de 288 de zile, informează AFP.
Imaginile canalului TV al NASA prezintă capsula Soyuz atingând pământul în stepele din Kazahstan.
Soyuz MS-04 i-a avut la bord pe Peggy Whitson, pe colegul său de la NASA Jack Fischer şi pe rusul Fiodor Iourtchikhine, de la agenţia rusă Roscosmos.
La 57 de ani, Peggy Whitson este şi cea mai vârstnică femeie astronaut din istoria explorării spaţiului, dar şi prima femeie care s-a aflat la conducerea Staţiei Spaţiale Internaţionale. De asemenea, ea deţine recordul pentru numărul de ieşiri în spaţiu ale unei femei astronaut.
Specializată în biochimie, Whitson îşi încheie misiunea pe ISS începută în noiembrie 2016, în timpul căreia a parcurs 196,7 milioane de kilometri şi a efectuat 4.623 de zboruri orbitale în jurul Pământului.
Cu această întoarcere, astronauta a petrecut în timpul carierei sale 665 zile în spaţiu, mai mult decât oricare alt astronaut american, şi figurează pe poziţia a opta în topul anduranţei astronauţilor, realizat de către NASA.
După obţinerea doctoratului în biochimie în 1985, Whitson a lucrat timp de şapte ani ca om de ştiinţă pentru NASA, înainte de a-şi începe cariera de astronaut în 1997.
În timpul ultimei sale misiuni, ea a realizat experimente pe celule stem umane, pe probe de sânge, dar şi pe culturi de varză chinezească, potrivit paginii sale de Facebook.
Întoarcerea astronauţilor are loc în contextul în care oraşul Houston, gazda Centrului Spaţial Johnson al NASA, îşi revine la normal după inundaţiile devastatoare provocate de uraganul Harvey.