x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atac la corpul de inspecţie CSM

Atac la corpul de inspecţie CSM

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    22 Sep 2007   •   00:00
Atac la corpul de inspecţie CSM
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a publicat ieri pe site-ul instituţiei observaţiile procurorilor anticorupţie la Raportul intocmit de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
• Cititi integral documentul DNA (format pdf)



Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a publicat ieri pe site-ul instituţiei observaţiile procurorilor anticorupţie la Raportul intocmit de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Instituţia apreciază că "publicarea observaţiilor procurorilor a fost impusă de necesitatea unei informări obiective şi nedistorsionate a opiniei publice", după ce in spaţiul public au fost comentate aspecte din "Raportul nedefinitivat «scurse» in presă" mai inainte ca DNA să-şi formuleze obiecţiunile şi chiar inainte ca forul suprem al magistraturii, CSM, să analizeze documentul.


ACUZAŢII. Astfel, DNA combate constatările negative legate de activitatea Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe faptelor de corupţie, condusă de procurorul Doru Ţuluş, punănd sub semnul indoielii obiectivitatea, echilibrul şi profesionalismul membrilor echipei care a controlat această secţie. In documentul semnat de şeful DNA, Daniel Morar (foto), este făcută o comparaţie intre această echipă şi celelalte două care au verificat Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia infracţiunilor de corupţie comise de militari. Morar acuză "maniera părtinitoare", "lipsa de metodologie şi echilibru" in care s-ar fi făcut evaluarea secţiei condusă de procurorul Ţuluş, raportăndu-se chiar şi la numărul de pagini alocat secţiei in raport - 244, faţă de 26 şi, respectiv, 14 căte au fost alocate celorlalte două secţii amintite mai sus.


CONTABILIZAREA GREŞELILOR. Daniel Morar susţine că cei doi inspectori CSM nu au urmărit să realizeze o evaluare a activităţii procurorilor DNA, ci "o contabilizare a greşelilor comise de aceştia", acuzănd verificatorii de depăşirea limitelor competenţei pe care o au. Totodată, Morar susţine că Raportul Inspecţiei CSM ignoră priorităţile luptei impotriva marii corupţii şi aprecierile pozitive la adresa DNA din rapoartele de ţară din ultimii trei ani, intocmite de Comisia Europeană. Morar mai arată că au fost ignorate rezultatele Secţiei conduse de Ţuluş in lupta impotriva corupţiei la nivel inalt, respectiv trimiterea in judecată a opt parlamentari, doi secretari de stat, trei preşedinţi de consiliu judeţean. Morar mai susţine că nici un dosar nu a fost dat unui anume procuror şi nici transferat de la un anchetator la altul, in funcţie de interese politice sau de orice altă natură. El acuză inspectorii de "adăugiri la lege", confuzie a textelor legale, ba chiar de ridicare la rang de greşeli a unor probleme de drept interpretabile.

×
Subiecte în articol: observator