x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autodenunt trimis din Damasc

Autodenunt trimis din Damasc

05 Mai 2005   •   00:00

Dupa multe zile de tacere, ieri seara o stire bomba l-a adus din nou in centru atentiei pe controversatul om de afaceri sirian Omar Hayssam. Intr-o presupusa scrisoare-autodenunt fratele lui Hayssam, Mohamad il scoate pe acesta basma curata din toata afacerile pentru care este cercetat.



  • de MONICA C. ANDREI, MIRUNA PASA

  • Mohamad Omar
    Hayssam Omar
    Presupusul autodenunt este datat 24 marie 2005, adica, cu patru zile inainte de rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak. La acel moment Omar Hayssam, desi era cercetat de cativa ani, nu era nici macar aproape de o posibila arestare. Cu toate acestea fratele sau Mohamad s-a simtit obligat sa-l scoata din "belea" pe Hayssam luand asupra sa intreaga responsabilitate pentru afacerile legale si ilegale desfasurate in Romania. Motivul pentru care Mohamad ar fi recurs la acest gest ramane insa un mister. Pentru ca problemele judiciare serioase ale fratelui sau au inceput abia dupa data de 29 martie, cand Hayssam anunta ca a fost contactat de rapitorii ziaristilor care i-au cerut 4 milioane de dolari in schimbul eliberarii romanilor. De altfel afaceristul a fost incarcerat abia pe 5 aprilie, la zece zile de la redactarea presupusei scrisori, difuzata ieri de postul de televiziune PRO TV.

    NEGARE. Autodenuntul ar fi fost scris in limba araba, in fata unui avocat din Damasc, capitala Siriei, si in prezenta unui diplomat roman. Mai mult, pentru autentificare Mohamad si-ar fi pus chiar amprenta pe scrisoare. Aceasta ar fi adresata parchetului general pe numele sefului Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, George Muscalu. Numai ca Muscalu contactat aseara de Jurnalul National a negat ca ar fi primit un astfel de autodenunt. "Daca as fi primit o asemenea scrisoare in araba as fi dat-o imediat la tradus pentru ca va imaginati ca nu o puteam citi. Dosarele lui Hayssam contin sute de pagini si zeci de corespondenta, dar nu imi amintesc sa fi venit asa ceva", ne-a declarat procurorul sef. Nici aparatorul controversatului afacerist nu confirma existenta acestei scrisori in dosarele clientului sau. "Nu stiu nimic in legatura cu aceasta scrisoare. Nu exista in dosarele lui Hayssam si astazi (n.r. - ieri ) cat am stat la parchet nu mi-a adus nimeni la cunostinta ca s-ar fi primit asa ceva," ne-a declarat avocatul Viorel Spanu. Traducatorii de limba araba solicitati in cazurile sirianului au negat si ei existenta documentului.

    SEMNE DE INTREBARE. Mohamad Omar sustine in presupusa scrisoare ca este responsabil, culmea, chiar pentru afacerile care au stat la baza arestarii fratelui sau Hayssam. Dupa ce vorbeste la nivel general de toate firmele pe care le au in Romania, Mohamad accentueaza tocmai contractul pentru care Hyssam a primit primul mandat de arestare. Este vorba despre cumpararea in regim de leasing a 22 de capete de camion pe care apoi le-ar fi exportat in Siria si Egipt fara sa mai achite pretul, prejudiciul fiind evaluat la 1,8 milioane de dolari. Despre acest dosar Mohamad sustine, cu zece zile inainte de arestare fratelui sau, ca el ar fi cel care a aranjat derularea contractului. Daca lucrurile ar fi stat asa si daca autodenuntul ar fi ajuns la procurori, teoretic in afacerea Volvo dupa gratii ar fi acum Mohamad Omar, nicidecum fratele sau Hayssam.

    Mohamad Omar are si el in Romania un mandat de arestare emis in lipsa pe numele sau. Este vorba despre al doilea dosar al lui Hayssam, adica cel care se refera la societatea Foresta Nehoiu. Potrivit Parchetului General, Mohamad si Hayssam ar fi format un grup infractional organizat pentru a savarsi infractiuni economice sub paravanul legal al grupului de firme Manhattan. Cei doi frati sunt acuzati de spalare de bani, evaziune fiscala si crima organizata. Mohamad este fugit din Romania, acuzat de delapidarea unui milion de dolari.

    Administrator al unei societati comerciale, Mohamad a importat marfuri in valoare de peste 76 de miliarde de lei, la preturi subevaluate, pe care le-a vandut in sistem angro, sustin surse judiciare citate de Mediafax. El este cercetat intr-un dosar de evaziune si a avut legaturi cu sirianul Omar Chama, liderul unui grup de arabi care a transferat ilegal din Romania in banci din strainatate 62 de milioane de dolari si aproape 3 milioane de euro.

    ×
    Subiecte în articol: observator hayssam omar mohamad