x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Autopsia nu lamureste moartea suspecta

Autopsia nu lamureste moartea suspecta

23 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Medicii legisti au stabilit ieri, in urma efectuarii autopsiei, ca moartea omului de afaceri Mihai Erbasu a fost violenta, excluzandu-se astfel posibilitatea unor cauze naturale.
MIRUNA PASA

Examinarea facuta de legisti nu a lamurit insa daca este vorba despre sinucidere sau despre crima. Cauza decesului a fost hemoragia interna produsa in urma multiplelor traumatisme, a rupturilor de organe interne (inima si ficat) si a fracturilor produse in zona capului, a coloanei vertebrale a toracelui, bazinului si membrelor inferioare. Leziunile constatate ieri de specialisti ar putea fi cele specifice caderilor de la inaltime.

Semne de intrebare

Cu toate acestea, anchetatorii cerceteaza in continuare posibilitatea ca traumatismele care au dus la deces sa se fi produs prin lovirea lui Mihai Erbasu cu sau de obiecte taietoare. Medicii au recoltat de asemenea probe pentru examenele care vor lamuri daca omul de afaceri consumase bauturi alcoolice sau medicamente inainte de a muri.

La numai cateva ore de la inceperea cercetarilor, conducerea anchetei a fost preluata de procurorii Parchetului General. Potrivit unor surse judiciare, cercetarile asupra mortii omului de afaceri au ridicat destule semne de intrebare, motiv pentru care coordonarea a fost preluata de cel mai inalt Parchet.

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat ieri ca, desi varianta sinuciderii este prioritara, este cercetata cu mare atentie si posibilitatea omorului.

Cautand ultima scrisoare

Anchetatorii au cerut ieri familiei Erbasu toata scrisoarea lasata de omul de afaceri inaintea mortii, din care anchetatorii au primit doar o foaie.

"Daca restul paginilor au fost distruse, vom audia membrii familiei ca martori si vom reconstitui cu cat mai mare fidelitate continutul acestei scrisori", a sustinut Ilie Botos.

Potrivit procurorului general, vor fi luate in calcul inclusiv ipotezele vehiculate in mass-media cu privire la datoriile neonorate, de zeci de miliarde de lei, pe care mai multe institutii le-ar fi avut la omul de afaceri Erbasu.

Mihai Erbasu a fost descoperit luni dimineata mort in piscina fara apa a vilei sale de la Snagov. Primele date au condus la ipoteza sinuciderii, cu atat mai mult cu cat in pivnita casei au fost descoperite probe care atesta ca Erbasu ar fi incercat initial sa se spanzure.

Majoritatea datoriilor erau achitate

Principala firma a grupului controlat de omul de afaceri Mihai Erbasu, cea care se ocupa de constructii, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 516,6 miliarde de lei. Profitul brut a crescut anul trecut cu 52%, ajungand la 39,3 miliarde lei. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, datoriile companiei se ridicau la 322 de miliarde de lei la sfarsitul anului 2002. In prima parte a lui 2004 Erbasu isi platise majoritatea datoriilor, ramanand doar cu o restanta de 12,3 miliarde. Varianta sinuciderii din motive financiare pare improbabila deoarece, oficial, omul de afaceri nu avea probleme de acest gen care sa-l aduca la disperare. Cat de mari sa fi fost datoriile neoficiale ale lui Erbasu incat acesta sa nu le fi putut acoperi prin vanzarea multelor proprietati detinute? Resurse avea, daca ne gandim doar la cele doua hoteluri din Bucuresti si fermele de animale.
×
Subiecte în articol: observator afaceri erbasu