x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avocatul Poporului, recomandări pentru ministrul Sănătății privind drepturile pacienților cu COVID19

Avocatul Poporului, recomandări pentru ministrul Sănătății privind drepturile pacienților cu COVID19

18 Iun 2020   •   16:44
Avocatul Poporului, recomandări pentru ministrul Sănătății privind drepturile pacienților cu COVID19
Sursa foto: Victor Stroe

Avocatul Poporului, Renate Weber, i-a transmis, joi, o recomandare ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, prin care îi cere să se asigure că pacienții cu noul coronavirus își dau acordul pentru a fi internați și să reglementeze situația asimptomaticilor.

„Ministrul Sănătății va întreprinde măsurile necesare pentru asigurarea respectării prevederilor legale în vigoare referitoare la consimțământul pacienților, cu ocazia internării persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 în unități spitalicești. Ministrul Sănătății va analiza cu maximă celeritate necesitatea reglementării situației persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19, ținând cont de recomandările forurilor internaționale. Ministrul Sănătății va informa instituția Avocatul Poporului cu privire la însușirea Recomandării și la măsurile dispuse”, se arată în documentul semnat de Renate Weber.

În documentul transmis ministrului Sănătății, Nelu Tătatu, se menționează că Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu în urma unor articole apărute în mass-media în legătură cu situația juridică a persoanelor infectate internate în spitale pe perioada pandemiei COVID-19.

„Inițial, internările obligatorii s-au dispus pe baza Ordinului ministrului sănătății 414 din 11 martie 2020. Ulterior, acesta a fost înlocuit de Ordinul ministrului sănătății nr. 622 din 14 aprilie 2020, potrivit căruia , inclusiv pentru (s.n.). După numai o zi, acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 629 din 16 aprilie 2020 care a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, practic revenindu-se la internarea obligatorie a persoanelor care nu prezintă simptome, împotriva voinței lor și au posibilitatea autoizolării la domiciliu”, reclamă Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului afirmă că statele membre ale Uniunii Europene, cât și Marea Britanie și Elveția nu au luat măsura internării obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu noul COVID-19, care sunt asimptomatice. O intervenție în domeniul sănătăţii nu se poate face decât după ce persoana vizată şi-a dat consimţământul liber şi în cunoştinţă de cauză. Această persoană primeşte în prealabil informaţii adecvate în privinţa scopului şi naturii intervenţiei, precum şi în privinţa consecinţelor şi riscurilor. Persoana vizată poate în orice moment să îşi retragă în mod liber consimţământul.

În România, persoana depistată pozitiv are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumându-și, în scris, răspunderea.

De exemplu, Gabriel Mirceoiu, fost fotbalist şi fost director general al clubului FC Braşov, semnala în urmă cu câteva zile că este internat de 16 zile într-un spital din Braşov: „Sunt un pacient al unui spital din România, testat pozitiv în urmă cu 16 zile, fără a prezenta NICI UN FEL DE SIMPTOM DE BOALĂ, ameninţat cu deschiderea unui dosar penal dacă nu urc în dubă. Sunt considerat asimptomatic, nu mi-a fost dat nici un medicament, sunt ÎNCĂ sănătos, noaptea şi ziua uşa este încuiată şi nu am dreptul să ies din / la o plimbare! PROTESTEZ!!! ASIMPTOMATIC NR…… (Citeşte condiţiile de confidenţialitate). Am auzit că mâine vom face duş!!! Mesaj adresat d-lui Arafat!”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avocatul poporului Covid-19 pacienti