x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bac fără mers la toaletă

Bac fără mers la toaletă

de Eugenia Mihalcea    |    12 Iun 2009   •   00:00
Bac fără mers la toaletă
Sursa foto: /Jurnalul Foto

Absolvenţii de liceu care vor susţine Bacalaureatul în această vară vor merge la examen numai cu buletinul şi cu pixul sau stiloul, iar la toaletă vor avea voie mai puţin. Telefoanele mobile vor fi lăsate la poartă, iar în liceele în care există camere de supraveghere, Bacalaureatul va fi filmat.



Toate aceste măsuri, luate de conducerea Ministerului Educaţiei şi comunicate directorilor de licee din întreaga ţară, sunt considerate exagerate de elevi. Şi unii directori din Capitală cred că limita dintre siguranţă şi exagerare poate fi trecută foarte uşor. "Eu sunt elevă la Colegiul Economic «Virgil Madgearu» din Bucureşti, iar la noi s-a hotărât, într-un consiliu profesoral, că se vor monta camere de filmat în toate sălile de clasă", spune Andreea, îngrijorată de turnura pe care ar putea-o lua examenul.

Conform datelor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, în Capitală există, la ora actuală, 76 de licee care au montate camere video de supraveghere, iar şase dintre acestea au camere şi în clase. "În ce ţări din Uniunea Europeană se filmează Bacalaureatul? De ce trebuie să suportăm acest experiment?", se revoltă eleva de la "Madgearu".

REGULAMENT STRICT
Directorul Colegiului Naţional "Sf. Sava" din Bucureşti, George Cazacu, spune că s-au luat aceste măsuri pentru prevenirea unor fapte care au avut loc în anii trecuţi: copiatul cu telefonul mobil sau cu fiţuicile din toaletă. "S-a discutat şi despre introducerea unor sisteme de supraveghere video în toate liceele. Noi am fi de acord cu camere video numai pe holuri şi în exterior.

În sălile de clasă nu ar fi normal, pentru că elevii s-ar simţi stresaţi", completează George Cazacu. El recunoaşte că regulamentul din acest an este mult mai strict. "În ceea ce priveşte toaletele, nu vor mai fi toate la dispoziţia elevilor. Anul acesta vom avea deschis pentru elevi un singur grup sanitar", precizează Cazacu.

De asemenea, elevii vor intra în liceu doar cu buletinul şi cu instrumentul de scris, după cum spune şi Victor Nicolae, directorul Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr" din Capitală. "Dacă liceenii au probleme de sănătate trebuie să prezinte o adeverinţă medicală, iar mersul la toaletă va fi, de asemenea, mai strict", completează directorul de la "Lazăr".

Şcoala se termină astăzi pentru cei peste 3,3 milioane de elevi din învăţământul preuniversitar. Cei care au promovat clasa a XII-a pot susţine Bacalaureatul în prima sesiune, programată între 22 iunie şi 9 iulie.

×
Subiecte în articol: scoala