x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bacalaureat 2010: Competenţe digitale

Bacalaureat 2010: Competenţe digitale

de Diana Scarlat    |    18 Apr 2010   •   00:00

Luni începe evaluarea competenţelor digitale din cadrul examenului de Bacalaureat. Proba D, pentru care au fost înscrişi 212.088 de elevi, se va desfăşura până pe 29 aprilie. Până pe 14 aprilie, 114 elevi au solicitat recunoaşterea şi echivalarea probei, în baza certificatului de competenţă digitală ECDL, în conformitate cu normele stabilite de MECTS.

Proba de evaluare a competenţelor digitale va fi susţinută în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal şi presupune două etape, cu timp total de lucru de maximum 90 de minute.

Prima etapă vizează rezolvarea unor sarcini de lucru referitoare la domeniul "Mijloace moderne de comunicare. Reţeaua Internet". Durata acestei etape este de 15 până la 30 de minute. A doua etapă presupune rezolvarea unor sarcini de lucru din celelalte domenii de competenţă prevăzute în programa de Bacalaureat, pentru care se alocă restul timpului rămas, până la cele 90 de minute, cât durează proba.

Candidaţii au de rezolvat aproximativ 16-17 itemi, ce vizează competenţe din următoarele domenii: "Concepte de bază privind sistemele de calcul", "Utilizarea computerului şi organizarea fişierelor şi sisteme de operare", "Procesoare de texte", "Procesoare de calcul tabelar", "Prezentări", "Baze de date" şi "Mijloace moderne de comunicare. Reţeaua Internet (HTML)".

MĂSURI DE SIGURANŢĂ
Candidaţii nu pot intra în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe şi însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile şi cu orice mijloc electronic de stocare a informaţiei, de calcul sau de comunicare. Elevii la care vor fi găsite astfel de materiale vor fi eliminaţi din examen de preşedintele comisiei, indiferent dacă acestea au fost folosite sau nu.

Subiectele pentru proba de evaluare a competenţelor digitale sunt stabilite de Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE), potrivit programei de Bacalaureat elaborate pe baza programei şcolare a disciplinei "Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor", studiată în trunchiul comun, la toate filierele, profilurile şi specializările, pe parcursul claselor a IX-a şi a X-a de liceu.

NIVELUL DE COMPETENŢĂ
Rezultatele obţinute de candidaţi nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu. În funcţie de punctajul obţinut, va fi stabilit nivelul de competenţă digitală a candidatului, respectiv utilizator începător (0-25 puncte), utilizator de nivel mediu (26-50 puncte), utilizator avansat (51-74 puncte) şi utilizator experimentat (75-100 puncte). Rezultatele finale se comunică după ultima zi de examen.

Elevii care nu se prezintă la probele orale pot participa la probele scrise, însă nu pot promova examenul de Bacalaureat.

CALENDAR
După proba de evaluare a competenţelor digitale, elevii vor susţine, între 31 mai şi 4 iunie, proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină. Probele scrise de la Bacalaureat încep în 28 iunie cu Limba şi literatura română şi continuă în 29 iunie cu Limba şi literatura maternă, în 30 iunie cu proba obligatorie a profilului, în 2 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Pe 4 iulie vor fi afişate rezultatele (până la ora 16:00) şi pot fi depuse eventualele contestaţii (între orele 16:00 şi 20:00). Pe 6-7 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, iar afişarea rezultatelor finale va avea loc la 8 iulie.

×
Subiecte în articol: scoala